Veliki američki metilj napada hrvatsku divljač

Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije uz Hrvatske šume prvi je u Hrvatskoj krenuo u borbu protiv novog parazitskog nametnika, velikog američkog metilja koji sve više napada divljač, a najviše stradavaju jeleni i srne.

Kako bi se spriječilo širenje bolesti, lovci u hranilišta stavljaju hranu s lijekom.

Koliko je stanje ozbiljno, svjedoči i to da su se svi lovozakupnici i koncesionari 60-ak zajedničkih i državnih lovišta odazvali na poziv županijskog lovačkog saveza. Uz pomoć stručnjaka lijek je pomješan s kukuruzom i lovci će ga odvesti na hranilišta za divljač po cijeloj županiji.

Najgori od toga nositelj je srna jer ona najgore prolazi iz razloga što metilj razara jetru , ne uspjeva formirat pseudocistu i uslijed toga dolazi do velikih opsežnih oštećenja jetre, krvarenja i uginuća srna. Druga dva potencijalna su divlja svinja koja je nositelj tipa slijepe ulice i gdje ona u stvari ubija metilja formiranjem vrlo jake ciste , a treći nositelj su jelen obični, jelen lopatar, kazao je  doc. dr. sc. Dean Konjević s Veterinarskog fakulteta Zagreb.

Liječenje parazita koji se pojavio prije 20-ak godina na istoku Hrvatske, pa se vjerovalo da  se neće širiti, županijske lovce stoji 150 tisuća kuna, od kojih polovinu plaća županija.

Mislim da je to jedini način da smanjimo tu invaziju toga metilja li tvrdim da je ovo državni problem jer je veliki dio Republike Hrvatske odnosno naših lovišta  zahvaćen No vjerojatno je manjak sredstava u državnom proračunu za tu svrhu, istaknuo je predsjednik Lovačkog saveza BBŽ Mato Kovačević.

U nekim je lovištima županije znatno pao broja srna pa je trenutno zabranjen  lov na njih kako bi se, uz liječenje, omogućilo ne samo održavanje već i porast populacije te divljači.