Preminuo Kirk Douglas

U 104. godini umro je glumac Kirk Douglas, posljednja velika zvijezda 'stare garde' Hollywooda. Glumio je u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici kao "Dvadeset tisuća milja pod morem", "Staze slave", "Obračun kod OK Corrala" i "Spartak". 

- S golemom tugom moja braća i ja objavljujemo da nas je Kirk Douglas napustio danas u 103. godini. Za svijet, on je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filma koji je živio u svojim zlatnim godinama. Za mene i za moju braću Joela i Petera bio je jednostavno - tata, napisao je Michael Douglas na svojoj stranici  Facebooka.

Iz Hollywooda i ostatka svijeta brzo su mu počele stizati počasti, a mnogi su pisali "Ja sam Spartak!", poklonivši se njegovoj legendarnoj ulozi pobunjenog rimskog roba. Redatelj Steven Spielberg napisao je da je Douglas "zadržao svoju karizmu do kraja", a glumac Jason Alexander iz serije "Seinfeld" kazao da je bio "apsolutna legenda i kao filmska zvijezda i kao čovjek". 

Prvak borbe protiv crnih lista

Douglas je i u životu bio poznat kao buntovnik. U svojim filmskim počecima sukobljavao se s čelnicima studija oko svojih uloga i naposljetku osnovao svoju produkcijsku kompaniju, Bryna, kao jedna od prvih filmskih zvijezda koja je to učinila. "Kirk Douglas je bio jako tvrdoglav, ali je bio i radnik. Nije tulumario i gubio vrijeme po zabavama", kazao je urednik Varietyja Tim Gray. Prkosio je i etabliranim redateljima i kao producent udružio se tada s mladim Stanleyjem Kubrickom za "Staze slave" i "Spartaka".

Na "Spartaku" je pisanje scenarija angažirao Daltona Trumba, jednog od holivudskih filmaša koji su bili na crnoj listi jer su bili etiketirani kao komunisti u doba makartizma. Suprotno tadašnjim producentima, Douglas to nije želio skriti i uredno je ga potpisao na odjavnoj 'špici'. Gabrielle Carteris, čelnica holivudskog sindikata glumaca, rekla je da je Kirk Douglas bio "snažan glas koji je pomogao da se prekine s praksom crnih lista u filmskoj industriji".

Unatoč tome, nije uspio osvojiti natjecateljskog Oscara. Nominiran je bio triput, za uloge boksačkog šampiona u "Prvaku" (1949.), u Lošima i lijepima (1952.) i portret Vincenta van Gogha "Strasti za životom" (1956.). Pripao mu je tek Oscar za životno djelo kojim ga je Američka filmska akademija znanosti i umjetnosti počastila 1996.

Sin židova izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću i državi New York. Nakon uloge u "Prvaku", često je igrao snažne likove, veće od života. U razgovoru za NYT 1984. kazao da su ga uvijek privlačili likovi koji su napola nitkovi. Privatno, ženio se dvaput. Drugi brak, s Anne Buydens, danas stogodišnjakinjom, sklopljen je 1954. i trajao je do njegove smrti.

Prije toga bio je na glasu kao ženskaroš, a svojim je memoarima priznao i bračne afere. Skandala, međutim, nije bilo. "Bio je Mr. Hollywood, javnost smatrala glumcem većim od života", kazao je Gray. S prvom suprugom, Dianom Dill, imao je dva sina, Michaela i Joela, a s drugom još dvojicu, Petera i Erica, koji je umro od predoziranja drogom 2004.