Ponos Hrvatske: Policajac Duje Podrug

I ove godine udruga Ponos Hrvatske, dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju nagradu "Ponos Hrvatske". Poštene, dobre i hrabre nagradit ćemo 15. put. Dobitnicima će nagrade biti uručene 25. veljače, a do tada ih možete upoznati kroz reportaže u dnevnom listu 24 sata i našoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska".

Među ovogodišnjim kandidatima ima onih koji su riskirali život spašavajući neznance te onih koji su svoje slobodno vrijeme odlučili posvetiti bolesnoj djeci. Neki su život posvetili očuvanju prirode i općenito našeg planeta, a neki su se pobrinuli za djecu koju nitko drugi nije htio. Borba protiv svakog oblika nasilja ove će godine biti u fokusu dodjele nagrade Ponos Hrvatske. Među dobitnicima ćemo tako vidjeti ljude koji su se uspjeli othrvati nasilju, one koji su ga spriječili i one koji su se pobrinuli za žrtve nasilja.

Policajac Duje Podrug spriječio je pljačku banke. Proglašen je policajcem godine, a nagradu je darovao potrebitima.

Inspektor Duje Podrug iz zagrebačke II. policijske postaje prošle je godine proglašen policajcem godine. Spriječio je pljačku banke i vjerojatno mnogi smatraju da je to dužnost policajaca. I on misli da jest, međutim, zatekao se sam pred dvojicom napadača koji su već ozlijedili zaštitara te se bacio na njih kako bi spriječio veće zlo.

- Meni je onaj jauk i pad od zaštitara koji radi svoj posao koji ima i obitelj, možda mi je to nekako probudilo taj osjećaj da trebam odmah reagirati, a u glavi mi je bilo samo da ih izguram što dalje, jer u samom trgovačkom centru se nalazi mnogo kupaca i civila koji se kreću, kazao je Podrug.

Ranio je jednog pljačkaša, kaže da je sve profesionalno napravio, ali s ljudske strane suosjeća s obiteljima tih ljudi koji su krenuli pogrešnim putem. Duje je čovjek koji vjeruje u dobro i želi zaštiti slabije. Na pitanje zašto je policajac, odgovara:

- Zato što sam smatrao da to nije samo posao, nego i poziv. Uvijek sam to htio biti, nekako zbog osjećaja da pomažeš, da si svrsishodan i lijep je osjećaj kada ti se netko od građana zahvali kada mu pomogneš i kada riješite nekakvu situaciju, a ima ih teških.

Ponosan je na ovu nagradu. 18 000 kuna donirao je pučkoj kuhinji, zlostavljanim ženama, braniteljima i samohranoj majci iz Vukovara. Nada se da će tako pridonijeti tomu da njezino petero djece ostane u Hrvatskoj i Vukovaru.