Englez, hrvatski zet

Dok neki naši sugrađani napuštaju domovinu ima i onih koji su baš Hrvatsku odabrali za svoj dom. Jedan od njih je Englez Andrew Norris.

Andrew Norris je fotograf, slikar i glazbenik kojeg su šokirale i potresle scene Domovinskog rata. Već tada je postao promotor nesretnih događanja - radi to i  danas šireći, preko društvenih mreža dokumentarne filmove, reportaže i fotografije o ljepotama Lijepe naše.

Na pitanje: Što vam je Chuck Norris, Andrew kroz smijeh odgovara:

- Stric mi je!

I tako smo, šaleći se, počeli razgovor s tim svestranim umjetnikom, slikarom, kompozitorom, Englezom, hrvatskim zetom koji je za svoj dom odabrao Hrvatsku. Sve se dogodilo potpuno slučajno, u vrijeme dok smo prolazili strahote Domovinskog rata.

- Radio sam u Londonu, u muzeju. I slučajno sam vidio izložbu slika fotografija o kulturnim spomenicima koja su bila uništena tijekom rata i odmah sam odlučio da moram ići u zemlju za koju nikada nisam čuo prije. Našao sam ženu koja mi je organizirala tu izložbu, ona se zove Jadranka Peras, sestra je od umjetnice Ljerke Njerš. Rekao sam joj što želim i rekla mi je nazovi me za 2 dana.

Samo mjesec dana poslije Andrew je došao u Zagreb. Organizirano je 9 mjeseci obilazio ratišta, dokumentirao stanje, širio istinu o viđenome.

- Onda sam posudio prazni dućan u Londonu, u poznatom dijelu Londona. Prostor kao da je bio ratni prostor. Bacio sam kamen, cigle, drvo svugdje na pod. Slike sam stavio na zid, posudio sam fotografije iz prve izložbe. Ta izložba je bila prisutna 10 dana, a 2 tjedna i poslije toga osjećao sam da sam razočaran, da želim nastaviti interes za tu zemlju, kaže Norris.

Nastavio je. Vraćao se često. Počeo je učiti hrvatski jezik i studirati ga u Londonu.

- Ja sam bio student koji je studirao hrvatsku povijest, književnost i jezik. Dan poslije mog zadnjeg ispita vratio sam se u Zagreb i nisam bio siguran hoću li ostati tu ili se vratiti u London i tražiti posao. Onda sam našao psa na ulici u Zagrebu i to mi je bila odluka da moram tu ostati.

Nakon psa nalazi i drugu ljubav - suprugu - još jedan razlog više za ostanak u Hrvatskoj.

- Andrew je dugi niz godina dolazio u Hrvatsku i samim time što je bio rat kad je dolazio on se toliko vezao za našu zemlju i kao da je tražio način da ostane. Imao je baš čvrstu vezu s Hrvatskom i onda kad je našao psa na ulici onda je to bilo to. Ja sam došla kao potvrda da definitivno ostaje, da nema više povratka u Englesku, kazala je njegova supruga Jasna Rudan Norris.

Oboje zaljubljenici u prirodu i životinje, kupuju vikendicu u Donjem Bukovlju, gdje Andrew nalazi inspiraciju za slikanje i snimanje dokumentarnih filmova. Kao nekada u ratu, i danas u miru svijetu putem društvenih mreža govori o našim običajima, selu, prekrasnim pejzažima.

- Lakše mi je ovdje raditi, slikati i uvijek sam htio živjeti u prirodi, na selu. Snimio sam zadnjeg čovjeka za plugom, s konjima. Ljude koji su pjevali kad su vodili blago na pašu. Snimio sam dosta pjesama i dodao sam svoju glazbu. Kad sam slikao u Engleskoj, zanimala me atmosfera određenog okoliša, kad znate da je netko bio ondje, a više nije. A znate da je netko bio ondje zato što je ostavio znakove, poput spomenika ili tornja ili sjenice. Zbog načina na koji je oblikovao zemlju, govori Norris.

Kreativnosti ovog umjetnika kao da nema kraja. Njegov izum je i  "Panoranimation" koji namjerava poslati na One take film festival.

Kada Andrew ne slika i ne sklada, bračni par Norris bavi se vrtom i voćnjakom u Bukovlju. Ljeta provode na moru, odakle je Jasna. Obožavaju Šibenik. Andrew Norris obožava i našu kuhinju, naučio je pripremati sarmu - tvrdi da njegova punica kuha najbolje na svijetu.

U rodnu Englesku odlazi nekoliko puta godišnje, posjetiti majku, sestru i brata. Hrvatska je, naglašava, ono što ga potpuno ispunjava.

Nedavno je otvorena njegova izložba u Galeriji knjižnice na Starčevićevu trgu u Zagrebu. Boljeg promotora i zaljubljenika u našu zemlju nismo mogli poželjeti.