13. veljače 1787. - Umro Ruđer Josip Bošković

Jedan od najistaknutijih znanstvenika u 18. stoljeću hrvatski filozof, matematičar, fizičar, astronom, diplomat i pjesnik Ruđer Josip Bošković umro je 13. veljače 1787. u Milanu od plućne bolesti.

Taj znameniti Dubrovčanin rodio se kao osmo dijete u obitelji Bošković. Osnovnu školu pohađao je u Dubrovniku. Završivši u glasovitom Rimskome isusovačkom kolegiju teologiju, u kojoj je bio izvrstan, počeo je na kolegiju predavati matematiku. Slušačima je otvarao vidike, ne samo u matematičkim disciplinama nego i u astronomiji, optici, elementima tvari i drugim disciplinama.
Prvu zapaženu raspravu O sunčevim pjegama objavio je kao dvadeset petogodišnjak i u njoj iznio dvije nove vlastite metode za određivanje elemenata vrtnje Sunca oko osi. Slijedilo je više vrijednih i cijenjenih znanstvenih djela, a vrhunac je bila 'Teorija prirodne filozofije.

U tome djelu Ruđer Bošković je postavio nov zakon sile koja djeluje među točkama što tvore tijela, iz čega izvodi zaključke o njihovim mehaničkim, fizičkim i kemijskim svojstvima. Cijenjen i priznat u Europi Bošković je služio i Dubrovačkoj Republici, obavljajući važne diplomatske poslove.

Godine 1763. izabran je za profesora matematike na Sveučilištu u Paviji, a sedam godina poslije preselio se u Milano, na novoosnovanu katedru za optiku i astronomiju. Poslije toga u Parizu je upravljao Optičkim institutom za pomorstvo.

Vratio se u Italiju i shrvan bolešću sve dublje padao u depresiju. Pred kraj života zapisao je: 'Kad vidim kamene spomenike kako su propali, izbrisana slova na njima, onda pomislim što će biti s ovim što ja radim!' No veliki je um ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj znanosti.