18. veljače 1564. - Umro Michelagelo Buonarroti

Velikog talijanskog kipara, slikara i graditelja Michelangela Buonarrotija suvremenici su nazivali božanskim i to ne bez razloga.

I danas se mnogi slažu da je teško uopće govoriti o njemu jer svi epiteti postaju blijedi i beznačajni kad ih se primijeni na tog neuporedivog genija cinquecenta.

Michelangelo je cijelog života bio opčinjen velikim izazovima i uvijek ih je uspješno savladavao zahvaljujući svom golemom stvaralačkom žaru i neobuzdanom individualizmu. Kad je bio loše volje, nikoga nije štedio. I samome je papi odbrusio: Ako me želite, možete me potražiti!

Veliki je majstor umro 18. veljače 1564. u devedesetoj godini, na posljednjem heraklovskom poslu. Iako slaba zdravlja trebao je staro Dioklecijanovo kupalište pretvoriti u kršćansku crkvu.

Michelangelo se školovao u radionici poznatog Ghirlandaja i već je u mladosti pokazao svoj iznimni umjetnički talent. Proučivši antička djela sam je istraživao anatomiju i žive modele pa naposljetku ljudsko tijelo za njega više nije imalo nikakvih tajni. David i Mojsije za to su najbolji primjer. U golemim blokovima mramora unaprijed je vidio svoje figure a zatim ih dlijetom nadahnuto oslobađao iz kamenog zatočeništva. Ni u crtanju nije bilo položaja i pokreta koji bi mu predstavljali problem.

Michelangelovo zapanjujuće remek-djelo je strop Sikstinske kapele u Rimu koji je sam, poslije četverogodišnjeg usamljeničkog rada na skelama, prekrio veličanstvenim freskama. Taj golemi prostor obiluje bogatstvom novih otkrića i nepogrešivom izvedbom u svakome detalju.

A Michelangelo je morao ležati na leđima i slikati gledajući prema gore! Poslije se umjetnik vratio kamenu ali, na žalost, nikada nije završio san svoje mladosti grobnicu pape Julija Drugog.

U starosti je oblikovao kupolu visine 138 metara koja kruni crkvu Svetog Petra u Rimu. Za svoje posljednje veliko djelo Michelangelo je odbio plaću. Veliki je majstor smatrao da službu slavi Božjoj ne smije okaljati zemaljskim profitom.
Bio je to i izraz njegove uvijek ponosne neovisnosti!