"Dan crvenih haljina"

Svakog prvog petka u veljači obilježava se "Dan crvenih haljina". Akcija je to kojom se želi razviti svijest o moždanom udaru kod žena, poučiti ih da prepoznaju simptome, ali i promijeniti njihov način života.

- VIDEO: "Nisam spremna umrijeti"

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Iz tog razloga iznimno je važno biti svjestan čimbenika rizika te je itekao važno poduzeti i naučiti mjere koje će smanjiti nastanak moždanog udara.

"Dan crvenih haljina" u sklopu kojega je organiziran čitav niz nastupa stručnjaka s ciljem podizanja svijesti o mogućnostima prevencije ali i samopomoći kao što je šetanje i kvalitetnija prehrana - završava u petak u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje će se održati bogati glazbeno - scenski program.

Makar: Više žena obolijeva od srčanih bolesti i moždanog udara od muškaraca

Saborska zastupnica HNS-a Božica Makar podsjetila je u petak u Hrvatskom saboru kako se ovih dana obilježava Dan crvenih haljina kojem je cilj podići svijest o problemu srčanih bolesti i moždanog udara kod žena te ih potaknuti da skrbe o svome zdravlju.

- Više žena obolijeva od srčanih bolesti i moždanog udara od muškaraca, a moždani udar drugi je po učestalosti uzročnika smrti kod žena i muškaraca. Taj se zdravstveni problem kod žena često podcjenjuje, a svake godine umire tri puta više žena od moždanog udara nego od karcinoma dojke, istaknula je Makar tijekom stanke za slobodni govor.

Dodala je i kako se većina bolesti može spriječiti zdravim životnim navikama.