Bračka 'planinarska' staza duga 135 kilometara

Dvanaest turističkih zajednica otoka Brača te općine Pučišća i Nerežišća, uz financijsku potporu županijske turističke zajednice, privode kraju realizaciju zajedničkog projekta pješačko-planinarske staze. Riječ je o dodatnom sadržaju koji će pridonijeti boljim turističkim rezultatima i produljenju sezone.

Od prošlogodišnjeg dogovora do realizacije prve faze ideje o kružnoj planinarsko-turističkoj stazi otoka Brača, proći će otprilike 12 mjeseci. Sama ideja, priznaju naši sugovornici, malo je starija, no važno je da nije ostala samo na papiru.

- Dali smo joj ime "Via Brattia". Staza je u završnoj fazi, trasirali smo je, planinarsko društvo Profunda kreće s markiranjem. Do Uskrsa bi trebala biti spremna za prve planinare, kaže direktor TZ-a Supetra Ivan Cvitanić. "Pretpostavljam da će nam  za markiranje trebati oko mjesec dana intenzivnog rada, jer jedan dio ne postoji i trebat će ga probiti", dodaje Ivana Gospodnetić iz Planinarskog društva "Profunda".

Tko se odvaži prehodati 135 kilometara trase i obići 12 najzanimljivijih točaka imat će priliku upoznati Brač "iznutra". Osim već poznatih lokacija poput pustinje Blaca, Dominikanskog samostana u Bolu, klesarske škole u Pučišćima ili Zmajeve špilje - znatiželjnici će vidjeti i manje poznate, ali jednako zanimljive dijelove Brača. Poput lokaliteta Mirje za koji legenda kaže da je bio vikendica žene i kćeri cara Dioklecijana.

Sličnih priča ima na sve strane, u uvalama, na visovima, u maslinicima i vinogradima. Uz minimalna ulaganja, trošak prve faze je 80 tisuća kuna, pametnim se pristupom može postići mnogo. Privući turiste, očuvati prirodu i baštinu i, kako vole reći ekonomisti, gospodarstvu dodati novu vrijednost.