20. veljače 1967. - Rođen Kurt Cobain

U popularnoj kulturi u svakoj generaciji pojavi se netko koga svi prihvate i proglase ga vođom. Početkom 90-ih takva ikona postao je američki rock-glazbenik Kurt Cobain, rođen 20. veljače 1967. u američkom gradiću Aberdeenu.

Problem je bio što pjevač skupine Nirvana to nikako nije želio i s tolikim teretom slave nije se mogao nositi. Emocionalna nestabilnost i teška ovisnost o drogama rezultirale su nepromišljenim potezom očajnika. Ubio se sačmaricom u vlastitoj kući u Seatlleu u 27. godini života.

Sve je počelo desetak godina prije, kada je s prijateljem Krstom Novoselićem, inače hrvatskog podrijetla, osnovao rock-skupinu Nirvana. Prljav ali melodičan zvuk proizveden s priličnom količinom buke postao je zaštitni znak Nirvane, ali i cijeloga grunge pokreta iz Seatllea. Planetarni uspjeh došao je 1991. kada je Nirvana potpisala ugovor s velikim izdavačem i objavila album Nevermind.

Cobain i grunge-revolucija poharali su svijet. Zahvaljujući Nirvani, neovisne rock-skupine koje dotad nisu ni sanjale slavu na velika su vrata ušle u svijet diskografije. Cobain, koji je djetinjstvo proveo bez roditeljske skrbi i dotad bio neprihvaćen u društvu, odjednom je postao svačiji miljenik. Stres i velika očekivanja okrenula su ga protiv njega samoga.

Kako to obično biva, prerana smrt izgradila je o Cobainu još veći mit i postavila ga u rock Panteon potpuno ravnopravno s Johnom Lennonom i Jimmyjem Hendrixom. Neospornim pjesničkim talentom i pjevačkom karizmom Kurt Cobain takav je status i zaslužio!