18. veljače 1930. - Otkriven Pluton

Dugo se nagađalo, s obzirom na proračune Neptunove i Uranove putanje, da postoji određena velika masa, možebitni planet, koji utječe na njihovo gibanje. Te analize perturbacija u gibanju Urana i Neptuna potaknule su potragu za devetim planetom.

U opservatoriju Lowell, zvjezdarnici koju je osnovao astronom Percival Lowell, 1928. godine dijelom projekta potrage za planetima, pod kodnim nazivom Planet X , postaje i samouki astronom Clyde Tombaugh. Njegov je posao bio da pregleda na tisuće fotoploča, a na svakoj je bilo snimljeno i po 160 tisuća zvijezda. Posao je trajao godinama, a Tombaugh je bio nevjerojatno uporan. 
I napokon, 18. veljače 1930., uspoređujući fotoploče sa snimkama neba koje je napravio 21., 23., i 29. siječnja 1930. godine, pronašao je toliko traženi planet.

Pluton je zapravo otkriven na temelju krivoga proračuna. Danas se zna da masa Plutona, koja je 400 puta manja od Zemljine, nije dovoljna da izazove perturbacije na temelju kojih je bio određen položaj do tada nepoznatoga nebeskoga tijela. Pojam planeta redefiniran je 2006.,tako da se danas Tombaughov planet naziva Pluton 134340 i vodi se kao patuljasti planet. Štoviše, od do sada šest poznatih patuljastih planeta, od njega je veći jedino Eris

Pluton ipak nije prestao biti predmet interesa. Prema njemu je upućena letjelica New Horizons u kojoj je , među ostalim, i pepeo Clydea Williama Tombaugha.