18. veljače 1980. - Poginuo Tonko Šoljan

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 18. veljače 1980. u Sarajevu naglo je prekinut bogat i intenzivan život hrvatskog znanstvenika svjetskog ugleda, akademika Tonka Šoljana.

Ihtiolog, ribarstveni biolog, ekolog, odgajatelj generacija biologa, dr. Tonko Šoljan rođen je 18. travnja 1907. u Hvaru. Studij je počeo na odsjeku biologije zagrebačkog filozofskog fakulteta, a nastavio u Beču i Grazu gdje je i stekao titulu doktora znanosti iz zoologije. Poslije školovanja zaposlio se u Splitu, gdje je ubrzo postao kustos Biološko-oceanografskog instituta, današnjeg Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Samo shvaćanje ljepote našeg plavog Jadrana i ambicije da ga nazivamo našim, ne čini ga još našim dok ne iskorištavamo u punoj mjeri njegove izvore moralnih i materijalnih vrijednosti pisao je.

U gradu pod Marijanom akademik Šoljan vrijedno je punio ihtiološke zbirke, obnovio zoološki vrt, pisao znanstvene radove i predavao na Realnoj gimnaziji.  Nakon završetka rata 1945. postao je voditelj Katedre za zoologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Organizirao je nekoliko stanica za istraživanje mora i razvitak ribarstva duž hrvatske obale. Iako sjajan znanstvenik, 1955. je silom i bez argumenata maknut s dužnosti splitskog direktora Instituta za oceanografiju i ribarstvo pa se ubrzo preselio u Sarajevo gdje je nastavio briljantnu znanstvenu karijeru.

Monografija „Ribe Jadrana“ te opsežno djelo Ribe Mediterana i Crnog mora dio su Šoljanove ostavštine, u sklopu koje je ekspedicija Hvar s gotovo 230 tisuća obrađenih riba po mnogima najvažnija.