18. veljače 2000. - Prisegnuo Stipe Mesić

Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika RH obavljati savjesno i odgovorno na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana.

Nakon smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, drugim je predsjednikom postao Stjepan Mesić koji je 18. veljače 2000. na Trgu sv. Marka položio predsjedničku prisegu. U pristupnom je govoru Mesić pozvao sve građane da Hrvatsku, stvorenu u Domovinskom ratu, snagom našeg naroda uključe u Europu iz koje je ona bila nepotrebno odsutna.

Tijekom predizborne utrke rijetki su vjerovali da će Mesić osvojiti birače jer su mu prognoze davale samo 2 posto glasova. Prema svim su anketama najveću prednost imali Mate Granić iz HDZ-a i Dražen Budiša, izabranik tadašnje Koalicije. Pa ipak, u drugi krug predsjedničkih izbora s velikom je prednošću ušao upravo Stjepan Mesić koji je osvojio 41.11 posto glasova dok je lider HSLS-a pridobio tek 28 posto birača. Naposljetku, Mesić je u drugom krugu uvjerljivo pobijedio osvojivši čak 56 posto glasova.

Stjepan Mesić političku je karijeru počeo kao gradonačelnik Orahovice ali je u vrijeme progona hrvatskih proljećara i sam završio u zatvoru. Poslije izborne pobjede HDZ-a demokratski Hrvatski sabor imenovao ga je najprije predsjednikom Izvršnog vijeća a zatim članom Predsjedništva Jugoslavije. Kad je kao hrvatski predstavnik rutinskim glasovanjem trebao preuzeti predsjedničko mjesto,

Miloševićeva mu je klika onemogućila izbor. Mesić je optužen kao navodni genocidni rasturač svega jugoslavenskog. Pod pritiskom međunarodne zajednice naposljetku je ipak preuzeo tu dužnost upravo u počecima velikosrpske agresije na Hrvatsku. Vodstvo JNA ignoriralo je njegove poteze, no Mesić je ipak odigrao važnu ulogu u zemlji i svijetu u usporavanju i raskrinkavanju ciljeva Miloševićeve agresivne politike.

Posebno je zapažen njegov posjet opkoljenom Dubrovniku u glasovitom konvoju Libertas. Razišavši se 1994. s Tuđmanom zbog politike u BiH, Mesić je najprije djelovao u Hrvatskim demokratima, a zatim u Hrvatskoj narodnoj stranci. Poslije prve pobjede na predsjedničkim izborima, 2005. uslijedila je i druga: u izbornoj borbi s 12 protukandidata Stjepan Mesić u drugom je krugu osvojio 65.93 posto glasača koji su izišli na birališta.