Venezuelac koji svakodnevno uveseljava Zagrepčane

Na zagrebačkoj Ilici, svakog dana između 10  i 12 sati  čuje se zvonki glas šezdesetogodišnjeg uličnog svirača Roberta Bittona koji uz pratnju gitare i kujice Ree izvodi poznate latino i rock hitove.

Roberto je postao je prepoznatljiva ikona Zagreba, jer rijetko je moguće krenuti od Trga bana Jelačića Ilicom prema Črnomercu, a ne čuti njegov karakterističan i snažan glas.

U Hrvatsku je Roberto iz rodne Venezuele, grada Caracasa, doselio prije 22 godine zbog raznih životnih okolnosti. Za dolazak u Hrvatsku zaslužan je i njegov prijatelj poznati pjevač grupe Cubismo, Ricardo Luque.

Kao ulični svirač počeo je raditi na Glavnog kolodvoru u Zagrebu kad je dobio gitaru od jednog zagrebačkog glazbenika. Tada je shvatio da može početi pjevati, jer u Venezueli nikada nije pjevao. Sada živi isključivo od zarade sviranjem i pjevanjem. 

Roberto ima i svoje bendove s kojima navečer nastupa po lokalima svirajući blues, rock i evergreenove. Naravno da svira i latino hitove, jer mu je španjolski materinji jezik. Roberto ima repertoar od 1500 pjesama koje izvodi.

Završio je fakultet klasične glazbe u Venezueli, pa je malo svirao i klasiku, ali kaže da je rocker u duši i da najviše voli izvoditi pjesme kralja rock and rolla, Elvisa Presleya.

Poznati zagrebački Venezuelac radi, kako kaže za život, za hranu, za sve ono što mu je potrebno u životu. Radi i voli to što radi. Ne živi kao kralj, ali mu ništa ne nedostaje. Svaka dva do tri mjeseca šalje i novac svome ocu u Caracas.

Roberto se naviknuo na život u Hrvatskoj, ali više voli visoke temperature i sunce. Zima u Zagrebu mu teško pada. Sretan je kada ode sa svojim bendom na more i pjeva na ljetnim terasama.

Njegova mezimica, kuja Rea i on žive u podstanarskom stanu na Pešćenici. Zajedno idu na svirke i po kiši i snijegu. Rea jako voli glazbu, a tome svjedoči i njezina navika da, čim dođe kući odmah, kako kaže Roberto, skoči na liniju i pokušava upaliti da nešto svira.

Kada ne svira Roberto voli gledati HRT-ovu emisiju "Dobro jutro Hrvatska" i slušati vijesti. Osim što dobro pjeva, Robeto odlično govori i hrvatski jezik.

Razmišlja o povratku u svoju domovinu, ali kako kaže, kad politička situacija to bude dozvoljavala. Do tada je Zagreb njegov drugi dom.