18. veljače 1915. - Rođen Ante Gabrić

Na velikom području bijede i zaostalosti duž indijske rijeke Ganges djelovala je glasovita misionarka Majka Tereza.

Tu je bio i njezin manje poznati bliski suradnik, hrvatski isusovac Ante Gabrić. Dok je ona materijalno pomagala mnogobrojnim siromasima, otac Gabrić je usto nastojao za Crkvu pridobiti što veći broj obraćenika. Rodio se u Metkoviću 18. veljače 1915., te je još za studija otišao za misionara u Indiju.

Djelovao je u bengalskim selima uz rijeku Ganges osnovavši misije Maria Polly i Jesus Polly te kapele, skloništa i dispanzere. Štoviše u Bošoti je Gabrić izgradio bolnicu i osnovnu školu, te više od 16 tisuća stanova i čvrstih koliba. Organizirao je ondje i društveni život. Svugdje je gradio mostove i putove, povezujuću udaljena indijska sela u kojima je pokrenuo i opskrbu rižom. Izgradio je dvije crkve, u Kumrakhali i Gasabi. Dok bi pomogao gladnima, siromašnima, bolesnima i umirućima –najviše među šundrama, najmarginaliziranoj indijskoj kasti – za Antu Gabrića ostalo bi tek dva sata sna i odmora. Uza sve to svake bi godine preplovio stotine kilometara kako bi posjetio jadnike u naseljima, često poharanima poplavama, epidemijama, te napadima ubojica dakoita.

Godine 1978. neumorni isusovac i Majka Tereza boravili su u Hrvatskoj gdje su još jednom potvrdili koliko jedno drugo ohrabruju u predanu radu za druge. Otac Gabrić je svet čovjek za čovjeka i za Boga, rekla je Majka Tereza za svog subrata koji je umro u indijskoj misiji Maria Polly koju je sam osnovao. Ondje je i pokopan. Katolička crkva proglasila je Antu Gabrića slugom Božjim, a u tijeku je postupak njegove beatifikacije, dok je Majka Terezija već proglašena blaženom.