Od raka jajnika godišnje u Hrvatskoj umre 330 žena: "Test mi je spasio život"

Od raka jajnika, najsmrtonosnije ginekološke bolesti, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 450 žena, a umre ih čak 330. I ta se vrsta raka može pobijediti. Kampanjom "Ne zaboravi me" upozorava se na mogućnost genskog testiranja na nasljedni rak, koje je put prema spasonosnom ciljanom liječenju.- Bila sam sva u šoku, kaže Zorka Barbarić.

Prije 6 godina saznala je da ima rak jajnika. Slijedila je hitna operacija, odstranili su joj jajnike i maternicu, a test na BRCA mutaciju joj je, kaže, spasio život.

- Budući da sam bila pozitivna na tom testiranju BRCA, imala sam pravo na lijek koji sada pijem, taj lijek mi spašava život, i spasio je u tom trenutku da ja pomalo zaboravljam na bolest, odnosno da bolest više nije centralni dio moga života, kaže Zorka Barbarić.

Majka joj je, kaže, umrla od raka jajnika. Da je nasljedan pokazuje i podatak da 30 posto bolesnica s tim rakom ima BRCA mutaciju. Gensko testiranje ključno je za adekvatno liječenje.

- I te bolesnice imaju značajno duže preživljenje koje se mjeri u godinama, ne više u mjesecima, što smo ranije dobivali sa kemoterapijama, kaže prim. mr. sc. Višnja Matković, dr. med., sa Zavoda za ginekološku onkologiju, KBC Zagreb.

Nalaz se čeka oko mjesec dana, besplatan je i na teret HZZO-a.


- Testiramo pacijentice koje su već oboljele i to najčešće prilikom već samog kirurškog zahvata, znači radi se o testiranju tkiva koja su odstranjena prilikom zahvata, kaže Ivo Brzović, dr. med., ginekolog u KBC-u Zagrebu.

Plakati i leci pacijentima će biti na oku u svim ginekološkim ordinacijama, a kampanja Ne zaboravi me provodit će se godinu dana.

- Cilj ove kampanje je da žene nauče koliko je važno BRCA testiranje kod same dijagnoze, kod operacije ili biopsije, jesu li BRCA pozitivne ili ne, jer o tome im može ovisiti život, kaže glavna tajnica udruge "Sve za nju" Ljiljana Vukota.


- I rekli smo da ćemo otići i do najmanjeg sela da budemo sa ženama, da im damo potporu, da im dovedemo liječnike, kaže Veselinka Kastratović, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA".

I da ne zaborave na svoje zdravlje jer rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki rak koji godišnje ubije više od 300 žena.