Hrvatska kulinarska reprezentacija u pripremama za Olimpijadu

U Varaždinu je održana svečana večera uoči Kulinarske olimpijade koja će se za tjedan dana održati u Stuttgartu. Naši kuhari i slastičari odmjerit će snage s više od tri tisuće kolega iz cijeloga svijeta, a specijalitete koje su priredili u Varaždinu predstavit će zahtjevnoj publici i žiriju.

Na generalnoj probi za Olimpijadu, hrvatska kulinarska reprezentacija nam je pokazala jedan od specijaliteta kojim će pokušati doći do medalje.

- Bazirali smo se na domaće namirnice tipa brancina koji ćemo spariti s umakom od šparoga i za glavno jelo ćemo ponuditi srneći hrbat u kori od medenjaka, rekao je kapetan reprezentacije Zlatko Novak.

Reprezentaciju čine vrsni kuhari i slastičari od Varaždina do Slavonije i Dalmacije. Marko Martinac dolazi iz Zadra. U dolasku na generalnu probu u Varaždin nije ga spriječila ni orkanska bura.

- Unatoč buri došli smo tu i trudimo se s ekipom napraviti najbolje i spremiti se što bolje možemo, kazao je Martinac.

A kao i u sportu - pripreme za ovu Olimpijadu intenzivne su i redovite, pod budnim okom izbornika.

- Ciklusi su kao i u Ljetnim ili Zimskom igrama svake četiri godine, mi dobijemo upute i sastojke koji će biti i pripremamo se, rekao je izbornik reprezentacije Marinko Jurešić.

Kulinarska olimpijada jedno je od najstarijih i najvećih međunarodnih natjecanja na svijetu. Održava se više od 100 godina, a Hrvatska sudjeluje - četvrti put.

- To me veseli da su naši napori i ulaganja prepoznati, a ono što želimo postići je edukacija i poticanje mladih za to zanimanje, izjavio je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

A prema onome što smo vidjeli u Varaždinu - reprezentacija je spremna za medalje.