Obnovljeni loger spreman za teško more

Jedrenjak je obnovljen po uzoru na lošinjski loger iz 19 stoljeća. Obnovila ga je turistička zajednica toga grada, a stalno mu je privezište na Rivi lošinjskih kapetana.

U Split je došao ne bi li najavili svoje sudjelovanje na festivalu mora i brodova u francuskoj luci Sete. Najvećoj ribarskoj luci Mediterana. Ovo nije prvi put da Hrvatska sudjeluje na nekom od takvih festivala u organizaciji udruge Cronaves, no ipak je nešto drukčije.

- Po prvi put jedan hrvatski brod plovi morem, da bi početkom travnja uplovio u festivalsku luku, rekao je predsjednik udruge Cronaves Plamenko Bavčević.

- U ovo doba godine Mediteran je hirovit, težak, naporan. Bit će sigurno jako vjetrovito i jako hladno, to sigurno, kazao je fotograf Mladen Šćerbe i dodao:

- Brod još nije do kraja spreman, ali bit će. Nakon ovog putovanja znamo što mu trebamo popraviti, dodati, oduzeti i kada odemo na put bit će spreman.

Tradicionalno je ovaj brod prevozio krupni teret, a sada je u njegovom teretnom prostoru interpretacijski centar. Za posjetitelje sačuvani su i originalni dijelovi broda.

- Što se tiče multimedijalnog dijela imamo zvuk u pozadini, plus imamo 5 različitih tema koje se mogu poslušati na različitim jezicima, kazao je zapovjednik logera Nerezinac Gilberto Fazlić.

Što je put dulje trajao ponestajalo bi namirnica, a obroci su se svodili na grah, tjesteninu, suho meso, suhu i slanu ribu, bakalar, hobotnicu, suhe svinjske uši. Stalnoj dvočlanoj posadi u ovoj ekspediciji pridružio se i jedan slovenski prijatelj - publicist i novinar iz Ljubljane Mitja Zupančić.

- Idem preko svih regata, znam sve te ljude. I sam jedrim, imam stari brod pa su me tako pozvali u tu ekipu da imamo međunarodnu ekipu i da nekako podupremo svu tu priču o regiji u kojoj smo svi zajedno. More je bez granica i ljude uvijek spaja. Mislim da je to veliki suport cijeloj regiji kao turističkoj regiji koja živi od mora i od turizma, a dio te priče sam i ja, kazao je.

- Brod je spreman za teško more, ali naravno ako se ovakve situacije dese, a da smo u portu nećemo izlaziti, pričekat ćemo da prođe, ali praktično bilo kakvo vrijeme brod mora izdržati, rekao je stalni član posade logera Nerezinac Steno Vidulić.

Ako je mogao izdržati više od stoljeća - sigurno će i tih 14 tisuća nautičkih milja. Kako god, želimo Nerezincu i njegovoj posadi mirno more i naklonost hirovitog Mediterana.