19. veljače 2000. - Umro Friedensreich Hundertwasser

Želio bih biti moderan čarobnjak da inteligencijom stvorim čaroban i moderan svijet… Tako je o svojoj umjetnosti govorio Friedensreich Hundertwasser, austrijski slikar, grafičar i arhitekt.

Nekoliko je puta mijenjao ime i na kraju se prozvao Friedensreich – carstvo mira, i Hundertwasser – sto voda. Taj osebujni umjetnik umro je 19. veljače 2000. na brodu u vodama Novog Zelanda.

Još kao dječak u školi Montessori pokazao je neobičan smisao za boje i oblike. Poslije ga je talent odveo na Akademiju likovnih umjetnosti. Ondje je prikupio osnovna znanja o proporcijama tijela, crtanju akta i kopiranju prirode, a onda ju je napustio uvjeren da mu ona više ništa ne može ponuditi. Iz rodnog Beča, kojeg je smatrao previše konzervativnim da bi u njemu ostao živjeti, krenuo je u svijet.

U Toskani je susreo francuskog slikara Renéa Brôa i s njime otišao u Pariz. Uslijedile su neprestane izložbe, predavanja, performansi i svjetske turneje po muzejima na svih pet kontinenata. Od vremena kada je 1953. naslikao svoju prvu spiralu, Hundertwasserovo je načelo raznolikost. Grozio se dosadnih betonskih, staklenih, sterilnih i sivih zgrada i nehumanog okoliša.

Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća realizirao je u Beču poznatu Kuću Hundertwasser. Osim bojama, neravninama i prirodom inkorporiranom u arhitekturu, Hundertwasser je bio opčinjen prozorima. Svi se razlikuju oblikom, dimenzijama i bojom. To je još jedan od razloga zašto su njegove kuće, spalionice, pa i javni zahodi uvijek tako razigrani i neobični, a sve da bi razveselio sebe i sve oko sebe.