19. veljače 1405. - Umro Tamerlan

U dugoj osvajačkoj karijeri, okrutni mongolski vladar Tamerlan, poznat i kao Timur Lenk, uzdigao je Mongolsko carstvo kao u doba Džingis Kana.

Pred njegovim su konjanicima pala golema područja, od Mediterana na zapadu, Indije na jugu do Rusije na sjeveru. I u dubokoj starosti Tamerlan nije mirovao. S golemom vojskom krenuo je protiv Kine, ali ga je tri mjeseca poslije, 19. veljače 1405., preduhitrila smrt.

U 35 godina ratovanja veliki je osvajač iza sebe ostavljao uništene gradove i monstruozne piramide s tisućama ljudskih lubanja. Pod njegovim udarima pale su Perzija, Mezopotamija, Iran, Armenija, Gruzija i Indija pa čak i moćno Osmansko carstvo. Najveći uspjeh postigao je u bitki pokraj Angore, gdje je hametice porazio Turke, a zarobljenog sultana Bajazita dao strpati u željezni kavez, u ženskoj odjeći, što je bilo neopisivo poniženje.

Kada je Tamerlan umro, nestalo je i njegovo carstvo, stvoreno ognjem i mačem. Zanimljivo je da je četrdesetih godina 20. stoljeća sovjetska ekepedicija u Samarkandu otkrila grob mongolskog osvajača, koji je čuvala stara kletva: Krvavi ratovi čekaju svakoga tko se usudi oskvrnuti pepeo osvajač.  To je prokletstvo Tamerlana!

Dakako da znanstvenici nisu marili za drevne vračarije, pa su Tamerlanove ostatke odnijeli u Moskvu. No, i u legendi je bilo istine. Već sljedećeg dana nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez. Vjerovali u Tamerlanovo prokletstvo ili ne, to je imalo katastrofalne posljedice za domovinu sovjetskih istraživača!