24. veljače 1944. - Rođen Ivica Račan

Veteran hrvatske politike, bivši premijer Republike Hrvatske i predsjednik SDP-a Ivica Račan rodio se 24. veljače 1944. u radnom logoru Ebersbachu u Njemačkoj.

Buntovnik i roker koji je maštao o sociologiji kao životnom pozivu 1959. primljen je u Savez komunista. Njegova prava karijera počela je 1972., kada zbog čistki nakon Hrvatskog proljeća političku scenu napuštaju mnogi hrvatski političari poput Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala. Mladi Račan tada postaje članom Izvršnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

Početkom osamdesetih postao je direktor Političke škole u Kumrovcu koju su pohađali komunistički kadrovi. U osvit demokratskih promjena Ivica Račan došao je na čelo SK Hrvatske. Zbog sukoba s velikosrpskom politikom Slobodana Miloševića hrvatski su komunisti, vođeni Račanom, napustili dramatični 14. kongres SKJ.

U novim povijesnim okolnostima raspisao je prve višestranačke izbore u Hrvatskoj i organizirao mirni prijenos vlasti. Voljom hrvatskog naroda pod vodstvom Franje Tuđmana nekadašnja Socijalistička Republika Hrvatska postala je samostalna i nezavisna država. Iako se govorilo o kompleksnom odnosu prvog hrvatskog predsjednika i oporbenog lidera stranke koja je početkom devedesetih imala potporu samo 5 posto birača, njih su se dvojica međusobno tolerirala.

Tijekom devedesetih Račan je nastavio graditi SDP kao snažnu opoziciju HDZ-u. Deset godina nakon izborne pobjede HDZ-a birači su kaznili privatizacijsku pljačku pa je šesteročlana koalicija s Račanom na čelu preuzela vlast. Ako ga i nisu suviše voljeli, često mu predbacujući neodlučnost i sporost u donošenju odluka, Račana su ipak poštovali i lijevi i desni, kao odgovornog, staloženog i poštenog političara. Zbog koalicijskih sukoba i neispunjenih očekivanja birača, Račan se 2003. opet našao u oporbi.

Zbog iznenadne i teške bolesti nekoliko mjeseci prije smrti potpuno se povukao iz politike. Ivica Račan umro je u travnju 2007. te je pokopan u najužem obiteljskom krugu, bez vojnih počasti i posmrtnih govora.