Creske mačke zavladale zagrebačkom galerijom

Mačke - i to creske - zavladale su zagrebačkom Galerijom ‘Josip Račić’. Prvi ih je put, na svojoj četrdeset i šestoj samostalnoj izložbi, javnosti  predstavila kiparica Renata Vranyczany Azinović.

One su zavodnice, one su umiljate, fantastično gipke i zanimljive, ali i samosvojne, mudre ili - lukave - a mogu biti i opake... Svojim su si i karakternim i tjelesnim osobinama još od najstarijih kultura, egipatske, kineske, priskrbile kultni status.

Bile su ili obožavane ili, kao u srednjem vijeku, proskribirane kao vještičje suradnice. Njihovu je narav i ponašanje s puno kiparske Renata Vranyczany Azinović pretočila u niz dinamičnih, keramičkih skulptura.

- Mene kao skulptora zanimaju volumeni i zanimaju me pokreti, a maca kao maca, ona svoju facu ima i strašno izražajne oči, ali njeno tijelo je zapravo najizazovnije, objašnjava Renata Vranyczany Azinović.

Likovna kritičarka Branka Hlevnjak napominje, pak, da zamjećuje fascinaciju volumenom, pokretom i elastičnošću koje te životinjice imaju: Mi istovremeno na tim mačkama prepoznajemo i pokret i govor tijela. Mačka zapravo govori svojim tijelom, a Renata je na izložbi izvela cijelu malu abecedu, smatra Hlevnjak.

I kao što još navodi Branka Hlevnjak, nakon cijelog niza skulptura posvećenih životinjama, ciklusom creskih mačaka Renata Vranyczany Azinović ponovno se potvrdila kao kiparica koja je postala nezaobilazno ime u hrvatskoj povijesti animalista.