10 godina 'Varšavske'

Početkom 2010. godine, u Zagrebu je kulminirao građanski otpor prema nasilnim promjenama i izgradnji u staroj gradskoj jezgri. Tijekom nekoliko prethodnih godina, slučaj Varšavske ulice i Cvjetnog trga postao je jedan od najdugotrajnijih nenasilnih otpora u nas.

Praćen je u hrvatskim, pa i inozemnim medijima, iz dana u dan. Pokrenuo je lanac sličnih slučajeva u ostalim gradovima, i postavio nove standarde shvaćanja javnog prostora. Odjeci tih zbivanja, kao eho se vraćaju i danas.

U godini kojoj nas vraća nova dokumentarna radio drama Dramskog programa Hrvatskoga radija, prosvjednici u Varšavskoj takoreći su živjeli pod vedrim nebom. Kroz nekoliko uzastopnih pokušaja, pomoću taktike i nadmudrivanja, ulica je zauzimana od prosvjednika, pa zatim od policije.

Deset godina kasnije, troje sudionika zbivanja prisjeća se kako dramatičnih, tako i sretnijih trenutaka: uhićenja prosvjednika zabarikadiranih u kontejner, spavanja pod ceradama, pjesme, plesa i svakodnevnog života na uličnim barikadama.

Može li se specijalca pod vizirom učiniti samo običnim čovjekom? Koja su pravila pasivnog otpora? Koji je hrvatski rekord u broju uhićenja građana u jednom danu? Kakva je veza između centra grada i hipodroma?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja zvukom, riječju i snimkama iz arhiva, donosi kronika jednog građanskog otpora – dokumentarna radio drama 'Dossier Varšavska' autora Ivana Gregova, koju možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija:
Dossier Varšavska