Marija Ujević Galetović: o ljudima i mačkama

'Više je stupu potreban Šenona, nego Šenoi stup - jer je taj spomenik, kao i većina radova Marije Ujević Galetović, iskošen, odškrinuta znatiželja svjesno izmaknuta od varljive stabilno.'

Tako barem smatra Jasna Mesarić, suautorica nove dokumentarne radio drame Hrvatskoga radija posvećenoj našoj velikoj umjetnici - 'Marija Ujević Galetović - o ljudima i mačkama'.

Akademska kiparica Marija Ujević-Galetović nedavno je dobila Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i tom je prigodom za Vijesti iz kulture izjavila: Nisam nikada razmišljala o nagradama jer nagrade, kad si mlad, moraš odmah zaboraviti i ne živjeti na staroj slavi. Čovjek mora čovjek biti kritičan prema nagradi, makar se veseliš. Svaka nagrada godi taštini, a naravno da smo svi mi malo narcisoidni tipovi, rekla je Marija Ujević Galetović.
Marija Ujević-Galetović dobitnica Nagrade za životno djelo HDLU-a
Redateljica dokumentarne radio drame 'Marija Ujević Galetović - o ljudima i mačkama' Jasna Mesarić govoreći o pristupu našoj najpoznatijoj kiparici Mariji Ujević Galetović ističe: Šeretski naslonjen na stup, zamišljen ali prisutan, usred kaosa stisnutog trga, a opet sam u svojoj sumnji, nagnut, jer ne želi biti vertikalan - više je stupu potreban Šenona, nego Šenoi stup - jer je taj spomenik, kao i većina radova Marije Ujević Galetović, iskošen, odškrinuta znatiželja svjesno izmaknuta od varljive stabilnosti. Oni lebde u svojoj oblosti, koja je sjajna, privlačna, prisutna, i tu je oko nas, smatra Jasna Mesarić.

Dokumentarnu radio dramu 'Marija Ujević Galetović - o ljudima i mačkama' autorica Jasne Mesarić i Marije Pečnik Kvesić možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija:
Dokumentarna radio drama - J.Mesarić, M.Pečnik Kvesić: "Marija Ujević Galetović - O ljudima i mačkama" - PREMIJERA