Glasajte za daruvarski ginko!

Već 10 godina u Europi se organizira neobično natjecanje za stablo godine. Posljednje tri, sudjeluje i Hrvatska. Cijelom se pričom žele sačuvati, negdje i višestoljetna stabla koja su se duboko ukorijenila u život i kulturu ljudi. Glasovanje je do kraja mjeseca putem interneta, hrvatski predstavnik ove godine dolazi iz Daruvara.

Vjerno ovaj starac uz daruvarski dvorac stoji već 243. zimu. Na njegovu dugovječnost računao je i sam grof Antun Janković koji ga je zasadio u svojemu parku.

- Kažu da se najstarije stablo ginka nalazi u Koreji, taj je star 1.500 godina, znači naš još nije ni tinejdžer - izjavila je Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ-a.

No tinejdžer je spomenik parkovne arhitekture - najstariji ginko u Hrvatskoj i drugi u Europi. Daruvarčani ga zovu Adam, a budući da uz njega raste i ženski primjerak - Eva, dobio je epitet "zaljubljeni ginko".

- Sve generacije su odrastale uz ovog ginka i kao Daruvarčani jako ga volimo.
Naraštaji Daruvarčana odgajani su da čuvaju i cijene svoju prirodnu baštinu - poručuje Tanja Novotni Golubić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana.

Baš poput Adamova šestogodišnjeg imenjaka Adama Janote. Ima kod kuće sjeme ginka koje je, kaže sam posadio.

- Brinem se o njemu svaki dan, želim da naraste veliko kao ovaj ginko - poručuje dječak.

Opseg debla je sedam metara, dovoljno je vidjeti koliko je ruku čeških maškara trebalo da ga obujme. Oduševljenje - sveopće.

Jedan od promotora natjecanja za Europsko stablo godine iz Velike Britanije Rob McBride prvi je put u Hrvatsku stigao baš zbog ginka.

- Čim sam vidio ovu fantastičnu fotografiju drveta, znao sam da ga moram doći vidjeti. Fotografija je veoma posebna. Ali, čak i zimi, bez lišća, drvo je predivno uz dvorac - kaže.

Na internetskoj stranici treeoftheyear.org za Europsko stablo godine glasuje se do kraja veljače. 17. ožujka u Bruxellesu proglašava se pobjednik.