26. veljače 1802. - Rođen Victor Hugo

Među slavnim Francuzima je i ime Victora Hugoa, u domovini je poznato po njegovim pjesmama i dramama, a u svijetu po romanima Jadnici i Zvonar crkve Notre-Dame koji su doživjeli više ekranizacija.

Taj romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i borac za ljudska prava te jedan od najutjecajnijih likova francuskog romantizma rodio se 26. veljače 1802. u Besanconu.

Prva pjesnička zbirka Ode koju je objavio kao dvadesetrogodišnjak otkrila je Hugoa kao izvrsnog pjesnika, majstora lirike i kreativne pjesme. Povijesno-filozofskom epopejom Jadnici uveo je u roman još netaknute, prezrene teme: velegradsko predgrađe, pariško podzemlje i zatvore. Likovi poput Gavrochea i Jeana Valjeana, Cosette i Javerta, poprimili su obilježja simbola.

Danas su po nizu filmskih i televizijskih ekranizacija poznati i onima koji nisu čitali roman. Iako je kao mlad bio konzervativan, kako su godine prolazile postao je strastveni republikanac, a u svojim djelima dodirivao je političke i socijalne probleme i umjetničke trendove svog vremena. Zbog svojih uvjerenja 18 godina je proveo u progonstvu.

Kao zastupnik u Narodnoj skupštini i Senatu nakon proglašenja Republike Victor Hugo je zagovarao slobodu tiska, socijalne reforme i ukinuće smrtne kazne. Njegova drama Cromwel manje je poznata po radnji, a više po predgovoru koji je postao manifest romantizma. Glasoviti talijanski skladatelj Giuseppe Verdi poslužio se Hugoovim djelom Hernani kao predloškom za operu snažnih domoljubnih i revolucionarnih osjećaja.

Victor Hugo i danas je aktualan, a likovi poput onih iz romana Zvonar crkve Notre-Dame pojavljuju se u igranim i crtanim filmovima, u dječjim slikovnicama te kao suveniri poput maski i igraćih karata.