22. veljače 1970. - Premijera serije Naše malo misto

Kad se serija emitirala, čitao sam obavijest koju imam negdje kod kuće: Centralna ljekarna na Trgu bana Jelačića ne radi dok se emitira Malo misto. 

Tim je riječima Danijel Marušić, redatelj kultne serije Naše malo misto najbolje opisao koliko je serija bila rado gledana, a njezini junaci obožavani. Prva epizoda Našeg malog mista premijerno je emitirana 22. veljače 1970. Ta je serija, govorio je Marušić, nastala iz dišpeta. U to vrijeme beogradska televizija prikazivala je izvrsne humorističke serije.

Naše malo misto bio je odgovor iz Zagreba. Slijedili su Prosjaci i sinovi te Gruntovčani. O popularnosti Dotura Luigija, Bepine, Roka Prća i ostalih govori podatak da je prvih šest epizoda, u ono vrijeme kada je malo tko imao televizor, gledalo čak 2 i pol milijuna ljudi. Glumci su bili izvrsni, gledanost golema, a Smoje je bio velika spužva, Dalmaciju je nosio u duši, stalno je putovao i znao je sve što se događa i u najmanjim mjestima.

Snimljeno je trinaest epizoda, iako je bilo zamišljeno da ih bude 33. A tada je sve iz političkih razloga zaustavljeno. Razišli su se i Smoje i Marušić, tako da na odjavnoj špici trinaeste epizode nije napisao 'kraj nego adio i nikad više. Politički moćnici uspjeli su zabraniti i emitiranje epizode Šporki posli o Ivi Trogiraninu, koji od doktora Luigija traži potvrdu za boračku mirovinu.

Nakon svega Marušića su spriječili da režira Velo misto jer su nakon Hrvatskog proljeća zaključili da kao hrvatski nacionalist nije podoban za taj posao. Od kalvarije zbog zabrane rada Marušić se psihički oporavio zaljubivši se u jedan mali grad na Cresu, Osor, te osnovao Osorske glazbene večeri.

Naše malo misto, po mnogima najbolja i najpopularnija hrvatska televizijska serija, i dalje se emitira, a njezina snaga i vrijednost s godinama ne prolaze nego rastu.