Kuhan i pečen: Igra tekstura i balansiranih okusa

Četiri dame, jedno mjesto u polufinalu. Sandra, Tajana, Katica i Ružica natjecale su se za titulu najbolje, a do cilja su im pomagali chefovi Ivana Bekavac i Igor Gudac. Tko je i s kojim jelom oduševio istančano nepce našeg suca?

Prvi večerašnji dvoboj započele su Sandra i Tajana, natjecateljice iz Zagreba, kojima je društvo i pomoć u kuhinji osigurao chef Igor Gudac. Tom je natjecateljicama, uz dobrodošlicu, poručio - Dišite… Opustite se, ovo je kao da kuhate doma, samo u pola sata. Sigurno će bit' fino. Još ako dobro složite na tanjure, nema problema.

Koliko slični, toliko i različiti

Nervoza i napetost bile su utišane na kratko, sve do početka kuhanja.
Tajana je s trake odabrala mljevenu svinjsku plećku, batat, blitvu, shiitake gljive i cvjetaču, kasnije i fetu, a plan joj je bio napraviti faširance s fetom, blitvu na lešo i pire od batata.

Sandra se odlučila za iste namirnice uz jednu razliku. Naime, umjesto cvjetače odabrala je butternut tikvu, a ideja joj je bila napraviti začinjeno jelo s više tekstura - pljeskavice, pire od batata, tikvice i gljive na maslacu.

- Kad se korjenasto povrće kuha u mlijeku onda je mousse, objasnio je potom chef Gudac i nastavio - Moja misija i je to da ljudi počnu povrće gledati ne samo kao pire. Povrće ima teksture, a teksture su vrlo važne kod termičke obrade.

Na korjenasto povrće i njihove zemljaste tonove osvrnuo se i Tom koji je naglasio da takvim okusima odlično pristaju neki kiselkasti "kickovi" koji ih "probude", poput limuna ili limete.

Nakon pola sata kuhanja, svoju je "Ljutu pljeskavicu" poslužila Sandra.

- Ime malo laže, nije pljeskavica ljuta, već kiselo vrhnje, nasmijao se Gretić i nastavio - ali jako fino. Igra s teksturama je dobra i sve to ide u službu pljeskavice. Apsolutno sjajno!

Tajana je potom na stol donijela svoju "Žuto-zelenu rapsodiju".

- Još jedan prekrasan tanjur. Koliko su slični, toliko su različiti. Ova krema je toliko baršunasta da igra ulogu skoro senfa, zaokruži meso i aromatizira ga. Ovaj kick limete super pomaže s cvjetačom koja ima tendenciju biti slatka.

Bilo je teško donijeti odluku zbog podjednako dobrih jela, no u završni je krug prošla Sandra.

Ne može bez mljevene puretine

Dvije umirovljenice, Katica iz Virovitice i Ružica iz Sv. Ivana Zeline, obožavaju kuhati, naravno, no hoće li uspjeti Tomu pripraviti jelo koje oduševljava nepce? U kuhinji im se pridružila chefica Ivana Bekavac.

Traka je krenula, ubrzo i prošla, no odabir za neke i nije prošao "po planu". Ružica je s trake uzela file purećih prsa, krumpir, šparoge i pršut, a Katica šparoge, krumpir i matovilac. Katici je plan bio napraviti vegetarijanske ražnjiće, a od žutanjaka umak. Kako kaže, nije joj nedostajalo meso, već nešto što je očekivala da će na traci doći. Dama iz Sv. Ivana Zeline odlučila je napraviti faširance, šparoge na maslacu i popečke od krumpira.

- Mislim da Ivana ne može pobjeći od mljevene puretine, rekao je Tom i nasmijao se, baš kao i Ivana koja je tezu potvrdila, ali i nadodala da ona u tome uživa.

- Naučiš u tome uživati, prokomentirala je sarkastično. 

No Toma su više zanimali ražnjići od krumpira i bjelanjaka s umakom od žutanjaka, na što je Katica objasnila da je to recept njezine bake Mađarice. Koja to zanimljiva kombinacija Toma čeka?

Ružica je prva poslužila svoje jelo, "Pureću pljeskavicu s omotanim šparogama".

- Sve je baš jako dugo bilo po tavama, al' ako ništa drugo, sve je kuhano do kraja, rösti od krumpira je jako masan. Ideja je super, ali izvedba tak-tak, opisao je.

Na stol su potom stigli Katičini "Vegetarijanski ražnjići".

- Uh! Možda su u ideji dobri, ali izvedba je zbrda zdola. Krumpir je ostao sirov, kao i poriluk, jaja dehidrirana. Salata je fina, a dressing na brzinu, kratko je iskomentirao Gretić.

Iako ni s jednim jelom nije bio oduševljen, nadao se boljem kuhanju u završnom krugu u koji je prošla Ružica.

Dvoboj rižota i breskvi

U trećem krugu Ružica je odlučila pripraviti ragu od svinjskih odrezaka, rižoto od bukovača i šampinjona te palačinke s gustim umakom od breskvi. Lignje, breskve, parmezan i lisnato tijesto odabrala je Sandra, a ideja je bila napraviti rižoto od liganja s parmezanom te lisnato s voćem i slastičarskom kremom.

Nastavno na ideju rižota s lignjama, Ana je upitala suca kako je najlakše prepoznati stranu, domaću, smrznutu ili svježu lignju.

- A pa to je vrlo jednostavno. Razlika je i vizualna. Smrznuta lignja ima popucanu opnu, sva je mlohava, izgleda kao ispuhana guma na biciklu. Svježa, pak, ima formu, koža ima lijepe crno ljubičaste boje. Naša jadranska lignja je dosta velika i ne može biti mekana jer ima deblje meso od patagonice, ali je milijun puta slađa i ukusnija, pojasnio je Tom.

Ubrzo je stiglo vrijeme i za kušanje. Ružica se nadala da će "Lovačkim raguom" i "Mini palačinkama" ovoga puta osvojiti Tomovo nepce.

- Ragu je ukusan i fin, meso nije postalo tvrdo, sve super, no palačinke su žilave, a breskva na vrhu je jako lijepa, kratko je rezimirao.
Svoj rižoto za trku imala je i Sandra, a nazvala ga je "Lignje s orasima". Za desert je poslužila "Lisnato u kremi".

- Rižoto je super. Aromatika je sjajna, lignja mekana, orasi odgovaraju, nemam zamjerke. Creme patissiere, odnosno slastičarska krema, malo se razišla, no taj bi problem riješila mala, mala, žličica gustina. Lisnato je fino pečeno, baš kao pravi mali jastučić s breskvama, pohvalio je sudac i čestitao Sandri na pobjedi.

Sandra čestitamo na prolasku u polufinale!

Pobjedničke recepte donosimo u nastavku:

LIGNJE S ORASIMA
Sitno nasjeckati ljutiku, popržiti je na masnoći. Dodati očišćene i narezane lignje i rižu arborio. Pomalo podlijevati vodom uz neprestano miješanje. Posoliti, popariti, dodati timijan i naribani sir parmezan. Pred kraj nasjeckati pekan orahe i dodati ih u jelo. Kuhati dok riža ne ostane pomalo al dente.

LISNATO U KREMI
Tanko lisnato tijesto narezati na pravokutnike, izbosti vilicom. Na tijesto posložiti tanke kriške breskve i oguljene jabuke, posuti cimetom i smeđim šećerom. Staviti u vruću pećnicu na 15 minuta. Malo ohladiti prije serviranja. Slastičarsku kremu napraviti od žutanjaka, šećera, mlijeka, vanilije i malo gustina. Poslužiti uz lisnato s voćem. Ukrasiti s nasjeckanim indijskim oraščićima i oplemeniti uljem od ružmarina.