Što čitati? – spoj 'normalnosti' i nadrealizma ili pohvalu pučkoj pjesmi


Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Slon nestaje' Harukija Murakamija i 'Glas naroda' Pavla Pavličića:

Haruki Murakami: 'Slon nestaje', Vuković&Runjić

Japanski pisac Haruki Murakami autor je niza bestselera ‘Norveška šuma’, ‘Kafka na žalu’, ‘Ljetopis ptice navijalice’... Preveden je na 40-tak jezika.

Zbirka je to 17 pripovijedaka u kojima Murakami za svoje likove kroz sivu svakodnevicu otkriva putove u nadnaravno, začudno i fantastično. Priče su napisane između 1980. i 1991. godine, i objavljene u Japanu u raznim časopisima, a zatim i zbirkama.

Zbirka se stilski i tematski usklađuje s prethodnim djelima - priče spajaju 'normalnost' s nadrealizmom i usredotočuju se na bolna pitanja koja uključuju gubitak, uništenje, zbrku i usamljenost. Naslov knjige proizlazi iz završne priče u zbirci.

U svakoj od ovih priča Murakami nas nemilice gura preko prividnih granica normalnoga: nakon što je uznemiren čudnim telefonskim pozivom nepoznate žene koji zahtijeva deset minuta njegovog vremena, muškarac kreće u potragu za nestalom mačkom svoje žene i susreće neobičnu djevojku u susjedovom vrtu.

Bračni par ogladni usred noći, a nemaju ništa za jesti kod kuće. Muškarac priča kako je jednom sa prijateljem opljačkao pekaru, a vlasnik je bio fanatični poklonik R. Wagnera, pa su ga morali poslušati u zamjenu za kruh. Nakon toga, odlaze opljačkati Mc Donalds.

Muškarac koji radi u odjelu za kontrolu proizvoda jedne robne kuće dobio je pismo žene koja je napisala da se žali kako je pogrešno kupila Mahlera umjesto Brahmsa. Muškarac je očaran ženinim pismom pa odluči uspostaviti osobni kontakt s njom nakon što vidi klokane u zoološkom vrtu.

'Muškarac iz Tokija' priča je, pak, o 100% savršenoj djevojci: 18-godišnjak i 16-godišnjakinja shvate da su savršeni jedno za drugo, ali krenu svojim putem čekajući da ih sudbina ponovo zbliži i kao tridesetogodišnjaci se susreću kad oboje obole od grozne gripe koja im je oduzela sjećanja.

Žena koja nije spavala 17 dana kreće u noćnu vožnju gradom i budi se u stanju polusvijesti u kojem je sve moguće, a jednom čovjeku je posao čitanje i komentiranje pisama u Udruzi ljubitelja lijepo napisanih pisama.

U pričama se nižu slučajni susreti, putovanja, poslovi na kojima se događaju čudne stvari, razočaranost u ljude jer su spremni vjerovati lažima. Murakami piše čudesno, nadnaravno u modernom i duhovitom tonu.

Sve se priče događaju u paralelnim svjetovima koji nisu previše daleko od običnog života, no kao da su sakriveni unutar njegove površine.

Pavao Pavličić: 'Glas naroda', Mozaik knjiga

Nakon ‘Pohvale starosti’ i ‘Pohvale tijelu’ treća pohvala, ovaj put Pavličić donosi pohvalu pučkoj pjesmi, romancama, starim gradskim pjesmama, šaljivim popijevkama, koja je za ovu prigodu naslovljena ‘Glas naroda’.

Autor želi ispraviti nepravdu nanijetu pjesmama koje svi znaju i rado pjevaju ali rijetko tko o njima piše, tumači ih, a mnogi ih i ne razumiju. On će nam pjesme protumačiti isključivo iz svog slušateljskog iskustva i na zabavan način otkriti neke njihove nove dimenzije i značenja.

Riječ o dugu cijele zajednice, jer dok postoje stručnjaci za sve vrste svjetske popularne glazbe, o našim se  zna malo ili ništa, sve se prepušta kolektivnoj memoriji. U izboru pjesama autor je krenuo od vlastitog iskustva, oslanjajući se na vlastitu memoriju.

Uvrštene su 44 pjesme iz raznih dijelova Hrvatske i regije, različitih žanrova i sadržaja, od ljubavnih do zavičajnih. Među njima su i Lepe ti je Zagorje zelene, Ustani, bane, Na te mislim kada zora sviće, Kak taubeka dva, Kad ja pođoh na Bembašu, Rožica sem bila, Škripi đeram, Ajde Kato, ajde zlato, Divan je kićeni Srijem...

Pavličić objašnjava da je tom knjigom želio pokazati kako su mnoge od tih pjesama vrijedne da se sačuvaju zato što su i danas kadre pobuditi emocije.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: