Zelje na veselje

Varaždinsko zelje na tržištu je traženije od bilo koje druge vrste tog povrća. No uspjeh nije došao preko noći. Mnogo je rada i truda uloženo da postane prepoznatljivo. A odsad bi moglo biti i češće na stolovima zahvaljujući novoj kuharici koja donosi mnoštvo ideja kako ga pripremati.

Zaštićeno je oznakom izvornosti na europskoj razini, ima svoj putokaz, čak i spomenik u središtu Varaždina, u Guinnessovoj je knjizi rekorda. A sad je dobilo i vlastitu kuharicu. Naravno, riječ je o Varaždinskom zelju!

- Ja imam tu sreću da imam mamu koja ima 93 godine, koja još uvijek kuha nama za sve i koja kuha prema staroj domaćoj tradiciji. Pa sam iskoristila tu priliku da sam te njezine recepte obilježila u ovoj knjižici - otkriva Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja, autorica kuharice.

Mnogo je tu tradicionalnih recepata koji se već desetljećima prenose s koljena na koljeno. A obrađeno je i 30-ak modernijih varijanti. Pa su se u kuharici našli  i zagorski sushi, burger od zelja, keksi i mlinci od zelja, čak i smoothie.

- Cilj ove kuharice je bio da potaknemo ljude da više konzumiraju ovu visokovrijednu namirnicu u svakodnevnom kućanstvu, ali i da se možda više promovira u ugostiteljskim objektima. Mislim da se premalo koristi, znači izuzetno visokovrijedna namirnica - kaže Mirjana Habek, autorica kuharice.

Uz gotovo 50 recepata od Varaždinskog zelja kombiniranog s autohtonim namirnicama u slatkim, slanim i kiselim jelima, kuharica "Zelje na veselje" donosi i priču od proizvodnji Varaždinskog zelja od sjemena do dolaska na stol te niz korisnih savjeta. Poput onog kako Varaždinsko zelje najbolje kiseliti te koja sve ljekovita svojstva ima.