Selnički pikač-zaštićeno nematerijalno kulturno dobro

Od davnina se u Međimurju njeguju i čuvaju stari fašnički običaji i izrada pokladnih maski. Jedna od najatraktivnijih je "selnički Pikač" - maska od slame, koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro.

Za očuvanje umijeća izrade maske brine se istoimena kulturno-umjetnička udruga.

Odijevanje pikača traje oko jedan sat. Treba dobro namotati slamu, čvrsto stegnuti da se ne raspadne. No ne treba pretjerivati.

Nekada se ručno kosilo i ručno vezala slama. Danas to radi kombajn.

- Upravo zbog toga što je slama prekratka, moramo stavljati centralnu špagu, na špagu namatati, pokazuje Ivan Levačić, predsjednik KUD-a Selnica.

Miljenko već više od 10 godina hrabro uskače u bockavo odijelo teško 10-ak kilograma. Temperatura 25-30 stupnjeva! Treba to izdržati.

- 3 do 4 sata, možda 5, ali to je maximum jer ipak moraš na wc i svašta se dešava. Nekome dođe i slabo zbog te vrućine koja se stvara... Teško je. Malo je nespretno, dok vas zategnu dok je sve na vama, dok je povorka od 200-500 metara, a ponekad i od kilometar i pol, govori Miljenko Vrančić, Selnički pikač.

- Neki ga povezuju s čmelarima zbog te košnice. Tjera bolesti, a i kao svaka pokladna maska donosi proljeće i tjera zimu, naglašava Levačić.

2007. selnički pikač zaštićen je kao nematerijalno kulturno dobro.

- Predstavlja značajno obilježje prepoznatljivosti ovog kraja i ona je osnova za daljnje druženje, sudjelovanje lokalne zajednice, rekla je Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

- Prije je bilo samo Selnica, sad smo svjetski poznati, ističe Martina Novak iz Selnice.

Svjetski, a naš. Pikač će na ovom mjestu imati i svoj tematski park, građevinska dozvola već je dobivena.