Što je skriveno ispod pločnika kod crkve sv. Vlaha

Zavod za obnovu Dubrovnika krajem prošle godine sanirao je pločnik ispred crkve sv. Vlaha. No budući da je u Dubrovniku povijest opipljiva na svakom koraku, prilikom iskopa vrlo je brzo pronađen nalaz arheološke i kulturno-povijesne važnosti. Što je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha predstavljeno je na prigodnoj izložbi. 

Ispod kamenog pločnika, otkriveno je, stariji je pločnik od opeke. Otkriveni srednjovjekovni pločnik pobudio je velik interes Dubrovčana, jer je gradilište tijekom radova bilo ograđeno i nije mu se moglo pristupiti. Kad je opet sve prekriveno kamenim pločama Zavod za obnovu nalaz je odlučio predstaviti izložbom.

U arheološkom nadzoru pri sanaciji ovog kamenog pločnika pronađen je stariji srednjovjekovnik pločnik koji je rađen od opeke. On pokazuje i ukazuje na to da su stari Dubrovčani već od 14 stoljeća  popločavali svoje ulice koje su trajale to popločavanje s opekom sve negdje do 19 stoljeća  kada se tijekom austrijske uprave radi ovaj današnji pločnik, rekla je arheologinja Nela Kovačević Bokarica.

U Državnom arhivu pronađena je i odluka Senata o popločavanju Place iz 1340. godine. Iako su pretpostavljali da će naći pločnik, arheologe je iznenadila njegova površina.

- Bilo je za očekivati što će se nać međutim ovolika površina koja je otvorena 300 m2 dala je zaista jedan cjelovit prikaz i posložila nam priču o načinu gradnje koji je tada bio, rekla je ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić.

- Ta opeka je slagana ili na riblju kost ili na način da tvori kvadrate. Različitih je i dimenzija i boje, što ustvari upućuje na njeno mijenjanje tijekom dužeg vremenskog  preioda zbog dotrajalosti kao i proizvodnje u različitim radionicama, objasnila je arheologinja Nela Kovačević Bokarica.

Nakon istraživanja i dokumentacije pronađeni pločnik primjereno je zaštićen geotekstilom i pijeskom kako bi se očuvao. Na izložbi se može vidjeti tijek pronalaska, dokumentiranja i zaštite tog vrijednog arheološkog nalaza.