Kuhan i pečen: Surf’n’turfom do pobjede

Uz pomoć chefova Davida Skoke i Christiana Misirače, Virna, Viviana, David i Ozren večeras su pokušali svojim tanjurima osigurati prolazak u polufinale. Kome je to pošlo za rukom? Je li odlučila sretna ili spretna ruka? Doznajte u nastavku.

Virna, studentica iz Zagreba, i David iz Kamanja, stari prijatelji iz djetinjstva koji vole kuhati i isprobavati razna jela, ponovo su se sreli baš u ovom showu, u istom krugu i u istoj kuhinji. Fora, zar ne? U ovom prijateljskom dvoboju pomagao im je chef David Skoko.

- Birajte mudro, kuhajte, tražite savjete, isprobavajte, impresionirajte, pobijedite!, kratak je bio Tom željno iščekujući početak.

Igra na sigurno

Od odrezaka svinjske vratine, cvjetače i svježih gnocchija, Virna je odlučila napraviti kremu od cvjetače, njoke u maslacu sa začinima i vratinu u umaku, dok se David odlučio za pureća prsa, cherry rajčice i svježe gnocche, a odlučio je napraviti gnocche u umaku od puretine i rajčica na preporuku chefa Skoke.

- Nadam se da će na traci doći još koja zanimljiva namirnica samo da malo digne ova jela koja, u svojoj kompleksnosti, nisu izašla dalje od kvalitetnog studentskog ručka, komentirao je chef David.

I na sreću, stigli su najjači pojačivači okusa, inćuni, a odabrala ih je jedino Virna.

- On je toliko slan i bogat umami okusom, a umami ukratko možemo opisati kao punoću od koje ti poteče slina, nadovezao se Gretić na Skokov komentar jela.

Nakon pola sata svoje je "Sretno prase" poslužila Virna.

- Sve je fino začinjeno, meso mekano, jedan lijepi ručak u bistrou, samo da je malo veći tanjur, bio je kratak Tom i pozvao Davida da posluži svoj tanjur, "Comfort gnocche".

- Vrući gnocchi! Malo me smeta kiselina određene rajčice, trebao si probat’ pa ocijeniti koji staviti, ali ok, rezimirao je.

U završni je krug, zahvaljujući okusu, prošla Virna.

Susret svjetova na tanjuru

Ozren
, DJ koji voli dobra druženja uz finu klopu i cugu, te Viviana iz Solina koja se amaterski bavi glumom, u drugom su krugu pokazali svoja kulinarska umijeća, a na putu do polufinala pratio ih je chef Christian Misirača.

Viviana je mariniranom svinjskom lopaticom, pohanim ploškicama krumpira, te mrkvama i kupusom u woku pokušati oboriti s nogu suca Gretića, a Ozren orijentalnim rižotom s kurkumom i kuminom te pečenim mrkvama i kobasicom te pečenim fileom kovača na što se Kiki našalio da to nije fusion kuhinja, već confusion, ali je pohvalio ideju.

Zadatak je uskoro bio obavljen, a koncepti odrađeni.

Kako je ispalo prvo je provjerila Viviana posluživši svoj tanjur "Svega nečega u boji". Kako se Toma dojmio?

- Pohani krumpir? To mi nikad nije palo na pamet napraviti. Meso je sjajno! Od svinjske lopatice izvući više je praktički nemoguće. Pohani krumpir je sjajan, no fali mu malo soli. Wok je malo zapeo jer nije začinjen, ali povrće je lijepo hrskavo, opisao je svoje dojmove.

"Mustafa in French quarter" jelo je kojim se pobjedi nadao Ozren.

- Ja sam mislio da se zove "Opalo mi je s drugog kata". Da nisam čuo opis, otišao bi puno dalje. Odveo me do indijskog subkontinenta, a kobasica me vratila na sjevernu Afriku. File kovača je apsolutno sjajan! Al' ako idem cjepidlačit', volio bih da je preko njega prešla još koja kapljica limete, oduševljeno je komentirao Tom.

No, iako je htio da oboje prođu, i to samo zbog mrvice nepažnje koja se mogla ispraviti, a radi se o začinjenom woku, u zadnji je krug prošao Ozren.

Surf’n’turf, savršeni spoj mesa i ribe

Za glavno jelo i desert nije nedostajalo odabranih namirnica. Biftek, škampi, gorgonzola, patlidžan, koromač, borovnice, keksi sastojci su jela kojima će suca pokušati oduševiti Virna, a Ozren svojom kombinacijom bifteka, škampi, dagnji, komoračem, blitvom, gorgonzolom, keksima, mascarponeom i borovnicama. Ozrenov je plan bio napraviti zeleni rižoto od blitve i tikvica, s koromačem na vrhu za svježinu, a s glavnim namirnicama, ribom i mesom, surf’n’turf, kombinaciju goveđeg mesa i ribe.

Virna je planirala napraviti miks bifteka i škampi, također surf’n’turf, i umak od gorgonzole, a za desert piškote s kremom od marmelade.

- Kod nas su mnoge stvari tabu, kao more i meso ne idu skupa, a onda se pune lignje pršutom i sirom, komentirao chef Skoko osvrnuvši se na izbor namirnica.

Izbor, ali i količinu namirnica, komentirao je i Gretić.

- Ana, znaš kad dolazi morski pas, a tu je jato riba pa netko baci kapljicu krvi i onda počne feeding frenzy? Upravo tako je izgledalo kada su Virna i Ozren hvatali hranu na traci. Uzeli su sve što su našli što je sjajno jer nikad nismo imali toliki izbor odabranih namirnica u jednom krugu, oduševljeno je konstatirao Tom.

Još jedan savjet zlata vrijedan stigao je i od chefa Misirače, a apropos zelenom rižotu koji je Ozren pripravljao. Naime, kada se kuhaju jela s umacima od zelenog povrća, dobro je dodati malo sode bikarbone jer ona sprečava oksidaciju, smanjuje kiselost i pH vrijednost pa povrće na taj način ostaje svježe zelene boje.

Posljednja minuta dovodi paniku u kuhinju, no, na kraju, se stiglo sve.

Prva na redu bila je Virna sa svojim "Vitello Scampato", koje je po njezinom mišljenju najljepše i najukusnije jelo ikada, i desertom simpatičnog naziva "Osnovnoškolac".

- Ne znam kojim bi superlativima opisao glavno jelo jer sirovi surf’n’turf, gorgonzola i bisque koji nije prevladavajući su apsolutno sjajni! Desert je zasitan, možda me smeta količina pinjola, no sve u svemu, fini je, opisao je sudac.

"Duju na surfu u Kaliforniji" i "Srednjoškolca" poslužio je zatim Ozren.

- Rižoto odličnog okusa i boje, biftek savršen, no škampi k’o iz krematorija. Ulje je zagorilo, umak nije pomogao spasiti situaciju. Škampi su predugo stajali i jedva se vade iz oklopa. Što se tiče deserta, "Srednjoškolac" je bolji od "Osnovnoškolca" jer ima više ruma, rezimirao je Tom.

Zbog tehničke greške kod Ozrena, u polufinale je prošla Virna kojoj i ovim putem čestitamo od srca!