24. veljače 1500. - Rođen Karlo V. Habsburški

Datum 24. veljače triput je bio sudbonosan za jednog od najmoćnijih svjetskih vladara, španjolskoga kralja i njemačkog cara Karla V. Habsburškog.

Naime, 24. veljače 1500. rodio se taj europski moćnik, kojemu je otac bio Nijemac, a majka Španjolka, domovina Nizozemska, a materinji jezik francuski. Za njegove je vladavine habsburška kuća doživjela najveći uspon, a posjedi su joj se protezali na tri kontinenta.

Karlo je na španjolsko prijestolje sjeo sa samo 16 godina. Od djedova je naslijedio Napulj, Siciliju, Sardiniju i dotad otkrivene španjolske posjede u Americi. Pripale su mu Nizozemska, Burgundija, Württemberg i nasljedni habsburški posjedi u Austriji. S toliko raznolikih zemalja pod svojom krunom Karlo je pokušao stvoriti jedinstveno europsko carstvo na zasadama katoličke vjere, za čije će se ostvarenje boriti tijekom cijele vladavine.

Svoju premoć u Europi potvrdio je ponovno sudbonosnog 24. veljače 1525. pobjedom u bitci kod Pavije, gdje je zarobljen i njegov najveći suparnik, francuski kralj Franjo I. Pet godina poslije, nakon što je opustošio i sam papinski Rim, Karla je upravo 24. veljače 1530. papa Klement VII. u Bologni okrunio za rimskoga cara. No jedinstvo golemog carstva zbog vjerskih suprotnosti i otpora mnogobrojnih zemalja s različitim običajima, povlasticama i državnim institucijama naposljetku se svelo samo na Karlov osobni utjecaj.

U Njemačkoj se, kao gorljivi katolik, snažno suprotstavio reformaciji, ali ipak je priznao slobodu vjeroispovijedi. Ratovao je protiv Francuske i Turaka na istoku, a španjolske je kolonijalne posjede u Americi istodobno proširio na Meksiko i Peru. Unatoč mnogobrojnim ratovima, Karlo je poticao razvoj umjetnosti i znanosti.

Humanist Erazmo Roterdamski bio mu je savjetnik, a u njegovo su doba stvarali skladatelji poput Orlanda di Lassa te slikari Brueghel i Tizian, kojemu je Karlo V. bio dugogodišnji mecena. Najmoćniji europski vladar abdicirao je 1556., povukavši se u samostan, gdje je prije smrti napisao kroniku svojega života. Veliko Habsburško Carstvo u kojemu sunce nikada ne zalazi naposljetku se raspalo.