24. veljače 1208. - Sv. Franjo čuo glas s neba

Među velikanima crkvene povijesti važno mjesto pripada svetome Franji Asiškome.

Franjo se rodio u talijanskom gradiću Asiziju. Dok je pomagao ocu u trgovini, rado je darivao siromašne, pa su ga mladi Asižani neobično zavoljeli. Jednom je zgodom susreo nekog jadnika koji nije imao ništa. Franjo je skinuo svu svoju odjeću i dao je siromahu i nakon toga osjetio silnu radost.

Običan život dobrog mladića promijenio se, neki kažu, upravo 24. veljače 1208. godine, kada je Franjo čuo glas s neba koji mu je govorio riječi evanđelja po Mateju: neka pođe u svijet, ne posjeduje ništa i čini samo dobro.

Isprva potpuno zbunjen i iznenađen, Franjo je poslušao glas i počeo propovijedati. Veseli, skromni i pobožni mladić postao je uzor mnogima i ubrzo oko sebe okupio mnoštvo mladih, sve dok jednoga dana nije radosno uskliknuo:Eto, hoću da se naše bratstvo zove Red Manje Braće.

Ostatak života Franjo Asiški proveo je zajedno sa svojim redovnicima slijedeći ideal potpunog siromaštva i propovijedajući po cijelom Sredozemlju. Kažu da je na jednom putovanju kada se uputio iz Ankone u Siriju, slučajno zalutao i na hrvatske obale.

Potkraj života Franjo je doživio stigmatu. Umro je 1226. godine i ubrzo je proglašen svetim. U stoljećima koja su uslijedila sveti Franjo Asiški postao je jednim od najomiljenijih svetaca. I hrvatski narod na osobit način štuje svetoga Franju i franjevce, koji djeluju u mnogim crkvama i samostanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.