178. rođendan Matice hrvatske

U izdavačkom opusu ima više od 7000 naslova i djeluje u 120 ogranaka diljem Hrvatske i inozemstva. Jedna od naših najstarijih institucija, Matica hrvatska, u Zagrebu je svečano obilježila 178. obljetnicu.

Osnovana je 1842. u jeku Hrvatskog narodnog preporoda s ciljem razvoja nacionalne svijesti i kulturnog identiteta. 178. rođendan Matica hrvatska posvetila je prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, jednom od svojih istaknutih članova i autora.

- To je vezano i za nedavnu obljetnicu njegove smrti i za stotu obljetnicu rođenja. Tuđman je u Matici hrvatskoj ostavio golemo djelo. Bio je njen dužnosnik do sloma hrvatskog proljeća, napominje predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica.

Da je Matica hrvatska nezamjenjiv društveni čimbenik, istaknuo je premijer Andrej Plenković: U vremenu brzih promjena i globaliziranog svijeta, čuvanje našeg nacionalnog identiteta jedno je od ključnih suvremenih izazova za hrvatski narod u domovini i iseljeništvu, poručio je Plenković.
Obilježeno 150 godina ‘Vijenca’
Časopisi Vijenac, Kolo i Hrvatska revija, te više od 7000 objavljenih knjiga, samo su dio bogatog izdavačkog opusa.

- Djela i izdanja Matice hrvatske vrlo aktivno i uspješno žive i danas, održavaju duh hrvatske kulture modernog vremena. Posvećena su burnoj i bogatoj povijesti, ali i ono što je osobito važno, okrenuta su budućnosti, smatra potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje i brojne kulturne i znanstvene događaje.