21. veljače 1965. - Ubijen Malcom X

Tijekom jednog od svojih čestih govora, na pozornici ispred svoje obitelji i prijatelja, 21. veljače 1965. ubijen je Malcolm X., jedan od najvažnijih vođa za borbe za ravnopravnost crnačkog stanovništva u Americi.

Gorljivu sklonost i vještinu oratorstva naslijedio je od oca, baptističkog propovjednika koji je bio glasan zagovornik crnačke ravnopravnosti. Kad je Malcolm imao šest godina, oca su mu ubili Ku klux klanovci, a službeno američko sudstvo odbilo je suditi počiniteljima.

Malcolm je s 15 napustio školovanje i podao se kriminalu. U zatvoru je završio u dvadeset prvoj i ondje je upoznao učenje radikalnog Elijaha Muhameda, čijem je pokretu Crnih muslimana ubrzo i pristupio. Šest dugih godina zatvoreništva iskoristio je za samoobrazovanje. Upravo je u zatvoru odbacio svoje prezime Little i u znak protesta zbog ukradenog afričkog identiteta nazvao se Malcolm X.

Za razliku od Martina Luthera Kinga, vođe umjerenih boraca za crnačku ravnopravnost, Malcolm X. zagovarao je obranu crnačkih građanskih prava svim potrebnim sredstvima. Malcolmova karizma privukla je mnoge crnce muslimanskom pokretu, a medijski najzanimljivije bilo je pristupanje svjetskoga boksačkog prvaka Cassiusa Claya.

U vrijeme atentata na Kennedija Malcolm X. sukobio se s Elijahom Muhamedom oko metoda borbe. Istupio je iz organizacije i osnovao vlastitu pod imenom Afro-američko jedinstvo. Njegovi ubojice bili su sljedbenici Elijaha Muhameda, a motivi ubojstva nikada nisu potpuno razjašnjeni.