23. veljače 1997. - Umro Milan Grgić

Nemoguće je spominjati zlatno doba dramskog programa Televizije Zagreb, vrijeme kada su nastali klasici Kuda idu divlje svinje, Mejaši, Naše malo misto te Prosjaci i sinovi, a ne osvrnuti se na lik i djelo Milana Grgića koji je umro 23. veljače 1997. u 63. godini.

Ovaj diplomirani muzikolog rodom iz Splita svoje doživljaje i razmišljanja o društvu ubrzo nakon studija, osim notama, počeo je bilježiti i slovima. U njegovu tematski i žanrovski raznovrsnom radu, u kojem se gotovo uvijek referira na svakodnevicu: bračne svađe, obiteljsku dosadu ili generacijski jaz, uočava se kritički odnos prema malograđanštini koju je što jednostavnije i duhovitije pokušao prikazati.

Od 1959. radio je na Radio Zagrebu gdje je uređivao poznatu kritičku emisiju o glazbi Kad bih imao čekić, a od 1965. na Televiziji Zagreb vodi program ozbiljne glazbe. Ondje ubrzo postaje i scenarist televizijskih serija Veliki i mali, Maratonci i Tu negdje pokraj nas.

Milan Grgić autor je i drama Mali trg, Priviđanje, Đimi odlazi, Probudi se Kato te Hranjenik koja je poslije ekranizirana. Ipak, najpoznatiji je kao libretist mjuzikla Jalta, Jalta. Uz taj svjetski poznat politički mjuzikl često vežemo samo skladatelja Alfija Kabilja, no on je priznao da bez Grgićeve pomoći ne bi uspio. Osim za mjuzikl Jalta, Jalta napisao je i libreta za mjuzikle Kralj je gol, Car Franjo Josip u Zagrebu, Ivan od leptira i Velika trka.

Milan Grgić ostavio je iza sebe i mnogo neobjavljenih tekstova, a danas, osim u televizijskoj arhivi, njegova djela možemo vidjeti i na daskama kazališta Komedija gdje je za života bio čest gost i suradnik.