‘Konfrontacija prostora’ Damira Facana Grdiše

U Domu kulture u Novoj Gradiški izloženi su akvareli iz ciklusa ‘Konfrontacija prostora’ Damira Facana Grdiše - slikara inovativnog u pristupu tradicionalnim temama, ali i u nepravedno zanemarenog tehnici akvarela.

Dvije teme, more i urbane vedute izmjenjuju se na minuciozno oslikanim platnima velikih formata Damira Facana Grdiše. Neuobičajeni su za akvarel kao i način kojim se autor koristi tom tehnikom.

- Ono što je fascinantno kod njega jest da radi tom tehnikom 'suho na suho' akvarela i stvara začudne kompozicije poluperspektive, napominje povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Nizanjem više tonova jedne boje postiže svježinu i intenzitet. Istraživanje likovnosti glavni mu je cilj pa na jednoj slici radi i do četiri mjeseca: Došao sam do te za mene nove likovne senzacije i jednog titraja koji ima svoja ograničenja ali daje novu kinetičku iluziju, kaže Damir Facan Grdiša.

Ta je iluzija sugestivna za bavljenje nesvjesnim, kako slikar definira svoju umjetničku praksu. Tema je grad, i neki njegov unutrašnji društveni život kojeg doživljavam kaotično kakav on u principu i je, dodaje Facan Grdiša.

Kaos smiruje toplim bojama dok hladno plavim uzburkanim morem demonstrira snagu prirode: Rekao bih da njegovo djelo nema paralelu u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, odnosno akvarelu, komentira povjesničar umjetnosti Branimir Pešut.

Znatiželjnom promatraču nudi niz mogućnosti: od uranjanja u začudnu igru boje i svjetla do prepoznavanja aktualnih tema u urbanom kaosu kojem svjedočimo. U novogradiškom Domu kulture izložba se može razgledati do početka ožujka.