Obnova Botaničkog vrta na Lokrumu

Do kraja ožujka trebao bi se obnoviti Botanički vrt na Lokrumu. Planira se urediti staze, maknuti oštećene i posaditi nove biljne vrste, a radovi su vrijedni gotovo 4 milijuna kuna.

Otok Lokrum ne spava zimski san, dok gostiju nema na otoku, uređuju se šetnice, a najviše botanički vrt. Projekt obnove botaničkog vrta počeo je u listopadu.

- Ovdje ima eukaliptusa koji su iz Australije, ima biljaka iz južne Amerike i to je jednostavno neko ne očuvanje, nego tradicija očuvanja biološke raznolikosti, govori Nenad Antolić, ravnatelj Instituta za more i priobalje.

No botanički je vrt oštećen već u Domovinskom ratu, a prije nekoliko godina zbog hladnih zima stradale su brojne vrste donesene iz toplijih krajeva. Posadit će se nove sadnice, ali prije toga obnovit će se staze, postaviti klupe i informativne ploče za posjetitelje.

- Mi smo u istim gabaritima i istim tlocrtnim rasporedom obnovili staze u ukupnoj dužini 725 metara. Isto tako, promijenit će se interpretacija, imat ćemo označavanje bilja, imat ćemo označavanje svih 13 ploha u botaničkom vrtu, isto tako imat ćemo i nove klupe, posjetiteljsku opremu, naglašava Ivica Grilec, ravnatelj JU Rezervat Lokrum.

- U sklopu ovog projekta u vrt će biti posađeno oko 190 vrsta, nešto više od tisuću sadnica. Birali smo biljke po srodnosti već postojećim, kazala je Katija Dolinar, voditeljica Botaničkog vrta Lokrum.

Do kraja ožujka završit će obnova, pa će posjetitelji koji na Lokrum stižu već sredinom travnja moći posjetiti obnovljeni botanički vrt.