Kuhan i pečen: Okusima oko svijeta

Od Slavonije do Indije, večeras su se natjecatelji uputili na kulinarsku avanturu. Tko je u tome bio najuspješniji? Zlatko, Sonja, Ivka ili Đuro? Na putu do ukusnih jela pomagali su im Anita Margić i David Skoko.

Show je započeo dvobojem Sonje i Zlatka, velikim zaljubljenicima u kuhanje, kojima je Tom uputio nekoliko riječi ohrabrenja.

- Pa lijepo vas je vidjeti! Vi sigurno imate mnogo iskustva u kuhanju tako da ne moram objašnjavati da sve mora biti fino i dobro začinjeno. Lijepo to posložite, birajte mudro i pažljivo te se zabavite!

Odbrojavanje je krenulo 

Cipal, bijeli grah, kineski kupus i bulgur namirnice su s kojima je Zlatko odlučio napraviti tanjur koji će oduševiti suca, dok se Sonja odlučila također za ribu uz dodatak kineskog kupusa i slanutka, a početna zamisao joj je bila ribu ispeći i poslužiti ju s povrćem i umakom od vina i limete.

Zlatko je krenuo raditi na svojoj toplo-hladnoj salati s pečenim filetima, a s obzirom da je i ribič, nije mu bio problem filetirati ga. 

- Nije sushi majstor, al' dobro mu ide, prokometirao je Skoko našalivši se na Zlatkov račun.

Sonja nije imala problema s otkoštavanjem ribe jer je to za nju napravio David, no imala je problem s tajmingom. Naime, odmah nakon otkoštavanja svog je cipla stavila peći stoga je Toma, ali i Davida, zabrinuo konačni ishod jela. Hoće li riba na stol doći potpuno hladna?

Nakon trideset minuta svoj je tanjur, "Pečenog cipla s povrćem", poslužila Sonja.

- Tako- tako! Kao prvo, cipal s gornje strane nije dobio dosta temperature sa strane kože pa je sve ostalo onako "žvakavo". Pečen je jako rano i onda podgrijan u pećnici, a to nije dobro. Tada se razvijaju oni negativni okusi u ciplu koji se javljaju s vremenom nakon duljeg izlaganja temperaturi. Također imam osjećaj da je na tanjuru sve zasebno, nije ukomponirano u jedno jelo, ali, s druge strane, puno posla u pola sata, komentirao je Gretić.

Zlatko je zatim poslužio svog "Super cipla".

- Svjesno ili nesvjesno, vratio si me 20 godina unazad. Kao da sjedim u nekom cafeu u Beirutu, ima prizvuke arapske kuhinje. Još da je pala žlica jogurta s tahinijem, mislio bi da sam tamo. Apsolutno sjajno!, oduševio se sudac i odlučio da u zadnji krug prolazi Zlatko.

Svinjetina na mediteranski način

Sljedeći krug u kuhinju je doveo Ivku i Đuru, zaljubljenike u kuhanje, ali i cheficu Anitu Margić čiji je zadatak bio pomoći natjecateljima provesti zamisli u djelo i olakšati im na putu do ukusnog jela.

Ivka je odabrala svinjski kare, shiitake gljive i kapare, iako bi, kako je rekla, bila sretnija s drugim namirnicama na traci, bez obzira na odabrane. Planirala je zapeći kare te ga poslužiti uz pirjane gljive i čips od kapara.

Zlatko se također odlučio za svinjski kare uz dodatak avokada i crnih maslina, a plan mu je bio napraviti svinjske trakice na mediteranski i kremu od avokada.

"Svinjetina ljubi kapare" jelo je koje je Tomu poslužila Ivka.

- Mrvicu je pink, sočno, fino začinjeno, jedino bih volio da ima malo više masnoće. Čak su i sokovi vodenkasti, no sve u svemu, jako dobro, rezimirao je sudac.

Sljedeći je bio Đuro koji je na stol donio svoj tanjur "Svinjski prstići na mediteranski način" i nadao se lijepim riječima. Što je Tom konstatirao kušajući?

- Meso je ukusno, mekano, fino začinjeno, a povrće apsolutno sjajno.

Iako su jela bila vrlo slična, i ukusom i po tehnikama, odluka je bila teška, no samo zbog cjelokupnog balansa jela, u sljedeći je krug prošao Đuro.

Dvoboj teletine

Teletinom, spaghetima od tikvica, pancetom te desertom s piškotama, ricottom i sladoledom od vanilije Zlatko je, uz pomoć chefa Skoke, odlučio osvojiti Tomovo nepce, dok je Đuro, uz Anitinu pomoć, svoju pobjedničku kombinaciju vidio također u teletini, točnije teletini u curryju, i desertu na bazi ricotta sira.

U međuvremenu su neke situacije inspirirale Toma na sljedeće riječi: - Ja ovak gledam zabrinuto i vidim sebe i Davida za 20 godina, nasmijao se.

No smiješna situacija nikako nije bila kod Đure na stolu jer Anita nikako nije bila sretna time što Đuro nije poslušao savjet pa se u jednom trenutku, umjesto da se karamelizira, teletina počela kuhati pustivši sve sokove.

- Napravio sam grešku. Jer ako ti majstor nešto preporuči, trebaš ga poslušati, rekao je Đuro. S time se u potpunosti složio Zlatko kojemu je, kako je rekao, najvažnija bila razmjena iskustava sa Skokom tako da može jelo završiti na pravi način.

U strci vrijeme brzo prođe pa je ubrzo došao red da natjecatelji posluže svoje kreacije.

Đuro je poslužio "Teletinu na indijski način" i "Filetirane naranče".

- Mislim da bi curry imao puno veću korist da su se povrće i meso zajedno umiješali i kuhali, ali i da u umaku ima malo više tekućine. Desert mi se sviđa, sve tu štima. Da je tanjur bio malo čišći 10/10, ovako je 9/10, našalio se Tom. 

"Teletinu na slavonski" i "Desert sladoled" na stol je potom donio Zlatko.

- Meso je fino, mekano, ali ne znam na koju je foru luk ostao hrskav. Slaninica malo dominira. Možda da je ima mrvicu manje jer sve nestane i ostane samo okus slanine. Ja se ne bunim, ali žao mi je teletine u tom obliku. Desert je zabavan i sjajan, kompletno kao zalogaj super funkcionira, rezimirao je Gretić.

Za pola koplja, kako je Tom rekao, u polufinale je prošao Zlatko! Čestitamo!

Pobjedničke recepte donosimo u nastavku:

TELETINA NA SLAVONSKI

Na ulju propržiti luk, dodati teletinu narezanu na trakice i pržiti, povremeno podlijevati junećim temeljcem, začiniti solju i paprom. Slaninu ispržiti do hrskavosti i ocijediti od viška masnoće. Bučine sjemenke lagano tostirati. Tikvice pretvoriti u trakice na spiralizatoru, staviti na zagrijano ulje, malo maslaca, začiniti sa solju, paprom, bijelim lukom, đumbirom i kajenskom papričicom. Pred kraj dodati narezanu endiviju i na kraju dodati špinat. Na tanjur poslužiti povrće, preko njega posložiti teletinu u umaku pa posuti s prženom slaninom i tostiranim bučinim sjemenkama.

DESERT SLADOLED
Piškote lagano natopiti. Lješnjake zdrobiti, čokoladu rastopiti na malo maslaca te izmiješati ricottu s jagodama. Na tanjurić postaviti piškote, na njih izrađenu ricottu pa pokapati rastopljenom čokoladom. Po rubu ricotte poslagati narezane jagode, na vrh staviti sladoled od vanilije i sve posipati zdrobljenim lješnjacima.