Spas za hrvatske hladnokrvnjake

Udruga uzgajivača hrvatskih hladnokrvnih konja iz Čađavice djeluje već 20 godina. Njihov rad u očuvanju te stare autohtone pasmine prepoznala je općina. Iz proračuna je izdvojila poticajna sredstva za uzgajivače, čime želi potaknuli mlade na uzgoj.

Prije pojave prvih traktora hrvatski hladnokrvnjaci bili su nekoć radni konji za obrađivanje zemlje. Danas tu autohtonu hrvatsku pasminu uzgaja samo malen broj entuzijasta, većinom starije životne dobi kako bi je oteli zaboravu. Jedan od njih je Ivan Dugaja koji nastavlja obiteljsku tradiciju, a u stajskom uzgoju trenutačno ima 6 grla.

Predškolska djeca koja već kreću u školu nažalost ne mogu u selu vidjeti malo prase, a kamoli tele, ždrijebe, konja ili kravu. To nije dobro to treba nešto i zato postojimo još uvijek, evo te naše Udruge gdje nastojimo očuvati tu tradiciju i te konje rekao je Dugaja, predsjednik Udruge slavonskih uzgajivača hrvatskih hladnokrvnih konja Čađavica.

Kako bi povećali brojno stanje hladnokrvnjaka kod postojećih uzgajivača te potaknuli mlade da se počnu baviti uzgojem, Općina Čađavica donijela je odluku o poticanju uzgoja na svom području s 1500 kuna godišnje po grlu.

Imamo vrlo jaku udrugu na našoj općini s kojom surađujemo već duži niz godina koja je nama na pomoći i mi smo njima, nema ih puno i eto da i mi kroz svoj općinski proračun pokušamo njima pomoći za to grlo, ako ga uzgajaju da bude malo i financijski potpomognuto rekao je Mirko Rončević, načelnik općine Čađavica.

To je uz već postojeći poticaj Ministarstva poljoprivrede od 400 eura godišnje po grlu dodatni vjetar u leđa uzgajivačima.

Trenutačno je raspisan javni natječaj na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani uzgajivači, a u općinskom proračunu za tu je mjeru ove godine izdvojeno oko 30 tisuća kuna.