6. ožujka 1475. - Rođen Michelangelo Buonarroti

Pamtim kao danas taj 6. ožujak 1475., u 4 sata ujutro, pred svitanje, rodio mi se sin, dadoh mu ime Michelangelo – zapisao je Lodovico Buonarroti – Simoni, firentinski građanin.

I trebalo je posebno zabilježiti taj datum, kada se rodio slavni renesansni umjetnik koji je svojim golemim djelom uspješno povezao tri likovne umjetnosti – kiparstvo, slikarstvo i arhitekturu. Još kao dječaka zapazio ga je vladar Firenze slavni Lorenzo Medici, i primio ga na svoj dvor. To je ujedno početak Michelangelovih nedaća.

Zbog progona Medićejevaca iz Firenze, morao se seliti iz grada u grad: u Bolognu, Rim, Firenzu, pa opet u Bolognu i Rim. Ali u radu ga to ne sputava! Od mramornoga kamenog bloka visine 5 m nastaje David, suvremenici ga nazivaju Il Gigante – div i to je ono što umjetnika zapravo, ili je samo tako govorio, najviše veseli, od kamena dobiti život.

Mojsije, jedini završeni od četrdesetak likova naručenih za grobnicu pape Julija II. ili još ranija Pieta, ili niz robova, Madona, sjajna kupola crkve Sv. Petra u Rimu potvrđuju Michelangela kao velikog skulptora i arhitekta. Oslikani strop Sikstinske kapele i freska Posljednji sud govore da je on i veliki majstor kista.

Pune 4 godine oslikavao je svod Sikstine. Mrcvarim sebe radeći, satirem se, nemam prijatelja, a nisu mi ni potrebni – piše i radi pod nemogućim uvjetima. Mogao je imati pomoć kakvu god je htio, ali on je potjerao sve pomagače već nakon prvog dana. A tada je imao više od 60 godina! Isto se ponovilo i s Posljednjim sudom koji je opet radio sam i još stariji.

Renesansni genij umro je od kapi u 89.-oj godini, radeći do zadnjeg časa.