Siktajući žohar kao poklon za Valentinovo

Tražite li poklon za Valentinovo od kojega će vašeg partnera ili partnericu proći srsi, nazovite madagaskarskog siktajućeg žohara njegovim/njezinim imenom, prijedlog je njujorškoga zoološkog vrta.

ZOO u Bronxu od 2011. godine posjetiteljima za Valentinovo nudi alternativan poklon za voljenu osobu umjesto cvijeća - štićeniku ZOO-a, madagaskarskom siktajućem žoharu možete nadjenuti ime po osobi koju volite.

Naravno, žohara možete nazvati i imenom svoje bivše ljubavi.

Usput ćete učiniti i nešto korisno. Sudjelovanjem u programu pod nazivom 'Nadjenite ime žoharu', prikupljaju se novčana sredstva namijenjena udruzi Wildlife conservation.

Za 15 dolara voljena (ili nevoljena) osobe e-mailom dobiva potvrdu s imenom koje ste odabrali za jednog od 50.000 madagaskarskih siktajućih žohara, koliko ih ima u ZOO-u u Bronxu.  U međuvremenu je uprava zoološkog vrta proširila ponudu.

Za 50 dolara svojem odabraniku ili odabranici možete pokloniti i par čarapa s motivom ovoga jedinstvenog insekta te mirisnu svijeću nazvanu "Eau de Roach" - aluzija na parfem Eau de Rochas.

Želite li još inventivniji poklon, svojoj dragoj ili dragome poklonite poseban valentinovski događaj pod nazivom "Žoharska romansa", tijekom koje parovi uz čokoladu i čašu dobrog vina mogu nešto naučiti o "zakonima privlačnosti u divljini".

Otkako je 2011. godine pokrenut program "Name-a-Roach", tisuće siktajućih žohara nazvano je po ljubavnicima/ljubavnicama, bivšim ljubavnicima i partnerima, po svekrvama i političarima, pohvalili su se u zoološkome vrtu u Bronxu.

Madagaskarski siktajući žohar jedna je od najvećih žoharskih vrsta. Odrasli primjerci variraju od pet do osam cm, a životni vijek im je od dvije do tri godine. Tijekom borbe ispuštaju siktajuće zvukove po kojima su i dobili ime. Spadaju u grupu insekata koje neki ljudi drže kao kućne ljubimce.