Pavličić ispravlja nepravdu nanesenu pučkim pjesmama

Neumorni književnik, akademik Pavao Pavličić i nakon više od 100 knjiga nastavlja oduševljavati. ‘Glas naroda’, treća je iz serije njegovih 'pohvala', u kojoj nakon ‘Pohvale starosti’ i ‘Pohvale tijelu’, donosi – 'Pohvalu pjesmama'.

‘Škripi đeram, tko je na bunaru’, ‘Lepe ti je Zagorje zelene’,’Kak taubeka dva’ ili zabranjivana ‘Ustani, bane’ samo su neke od vječnih pjesama koje se u knjizi originalno opisuju. Pavličić je pjesme, naime, protumačio isključivo iz svog slušateljskog iskustva i zabavno potražio njihova nova značenja.

- Pjevamo ih nekako napamet, oduvijek ih znamo, a u ovoj zanimljivoj knjizi svaka pjesma postaje priča, smatra urednik Zoran Maljković.

Kako kaže Pavličić, želio je ispraviti nepravdu nanesenu pučkim pjesmama koje svi znaju i rado pjevaju, ali rijetko tko o njima piše i tumači ih, a mnogi ih i ne razumiju.

- Pavličić odgonetava mogući sadržaj pri čemu se minimalno služi znanstvenom literaturom, tako da ih stavlja u kontekst povijesti hrvatske književnosti, napominje dr. sc. Ljiljana Marks iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Sam akademik Pavličić ističe, pak, da sada dolaze nove pjesme, pa ljudi one stare zaboravljaju: Meni se čini da među starim pjesmama ima onih koje je sigurno vrijedno sačuvati. Ima ih koje su visoke umjetničke vrijednosti, onih koje nas mogu zabaviti, a ja sam se nadao da će knjiga potaknuti nekoga da ih ponovno presluša, kaže Pavličić.

U knjizi se nalazi 46 pjesama iz različitih krajeva, a Pavličiću nije bilo važno odakle potječu. Kako to već biva, većina je ljubavna, a iduće su teme po zastupljenosti rastanak, zavičaj i domovina.