Milijarda ustaje: Osječki policajci zaplesali za žene

I dok će mnoge žene na Valentinovo dobiti cvijeće, nužno je upravo na taj dan upozoriti kako je, prema podacima UN-a svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života doživjela nasilje pa se tako dolazi do broja od milijardu slučajeva zlostavljanja. Zato je i Osijek već 5 godina dio svjetske kampanje pod nazivom "Milijarda ustaje".

Nije bilo lako naučiti plesne korake, kažu nam policajci, no potrudili su se.

- Naša trenerica stvarno si je dala truda i mi smo to prihvatili kad smo čuli u kojem je cilju ovo plesanje i sve je išlo dobro, kaže jedan od njih.

- Ne znamo koreografiju, ali učimo polako, jako je zabavno, družimo se, ima puno poznatih i baš je super, kaže jedna sudionica.

Cilj je ove plesne aktivnosti pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja. I upozoriti na njegove pogubne posljedice. 

- Postoje podaci koji kažu da je svaka treća žena u svijetu fizički zlostavljana, što ispada nekih milijun i pol žena u cijelome svijetu, da je svaka treća svaki dan fizički zlostavljana, kaže Marko Marić, policijski službenik za prevenciju, PU osječko-baranjska.

- Mi radimo s malom djecom i važno je da oni odmalena znaju da nije normalno da netko vrši nasilje nad tobom, verbalno ili fizičko, poručuje Mira Sekereš iz Plesnog kluba Shine.

- Već nekoliko godina zaredom HCK se uključuje u ovu akciju. S obzirom na to da je Valentinovo, lijep je dan da obilježimo ljubav i međusobno razumijevanje, kaže Iva Vrebac iz Gradskog društva Crvenog križa u Osijeku.

Policajci, vatrogasci, plesači učenici - svi su oni plesom iskazali svoj stav protiv nasilja. I tako se uključili u preventivnu globalnu plesnu kampanju protiv nasilja nad ženama "Milijarda ustaje".