Sinjski alkari osvajaju München

Pred nama je veliki turistički sajam u Münchenu kamo putuje i veliko turističko izaslanstvo srednje Dalmacije. Hrvatsko predstavljanje uveličat će i sinjski alkari i gradska glazba.

Doznali smo da će osim nazočnosti na samom sajmu, ali i posebne konferencije za novinare. 70-ak alkara, alkarskih momaka, ali i članova sinjske gradske glazbe prodefilirati i središtem Münchena sve u svrhu popularizacije UNESCO zaštićenog viteškog nadmetanja, ali i srednje Dalmacije i cijele Hrvatske kao turističke destinacije.

Na karti najvažnijih turističkih sajmova za Hrvatsku, minhenski ima posebno mjesto.

- Bavarsko tržite oduvijek nam je bilo najvažnije, a njemački gosti tradicionalno najvjerniji. Ideja je došla na prijedlog HTZ-a u Münchenu gdje smo odlučili da bi bilo najbolje predstaviti kulturnu baštinu s viteškom igrom Alkom, koju je zaštitio UNESCO, koju Sinj i Dalmatinska zagora posjeduju, rekla je Monika Vrgoč, direktorica TZ-a Sinj.

Osim što će uveličati hrvatskim sajamski prostor alkari će defilirati i središtem Münchena.

- Poduzeli smo neke kanale da naši ljudi koji žive u Münchenu budu nazočni na ulicama Münchena kada ćemo biti tamo posredstvom Katoličke misije, rekao je Ivan Nasić, tajnik VAD-a.

I tu nije kraj ambicioznim planovima Sinjana. Već sredinom svibnja Alka će se trčati i u Parizu, točnije u kompleksu dvorca Versailles, ovaj put u punom sastavu.

- To je prava prezentacija Alke gdje bi se održala trka. Trenutno smo u pregovorima jer naravno za Alku trebamo konje, znači naša država pregovara s Francuskom da bi uštedjeli jer je transport konja jako skup. Vjerujem da će se dogovoriti s njihovim ergelama, istaknula je Kristina Križanec, gradonačelnica Sinja.

17. svibnja u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u samom srcu Francuske predstavit će se važan dio hrvatske povijesti, a u Versailles će otputovati čak 200-tinjak članova sinjskog Viteškog društva.