Više od 50 parova u Vukovaru slavi zlatni pir

U povodu blagdana zaljubljenih i mjeseca ljubavi, Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive podatke o brakovima u Hrvatskoj.

Za bračni život u posljednjih deset godina odlučuje se sve manje parova. U 2009. sklopljena su 22 382, dok je u 2018. sklopljen 19 921 brak. Neslavni rekord u prošlom desetljeću drži 2013. - kada je sklopljeno samo 19 169 brakova.

Kada je riječ o crkvenim i civilnim brakovima, od 2009. do 2018. zabilježen je porast broja građanskih, a smanjen broj brakova sklopljenih u crkvi.

Iako pri ulasku u brak rijetko tko razmišlja o njegovu roku trajanja, mnogi se nažalost razvrgnu. U 2009. zabilježeno je 5076 razvoda. Taj broj s godinama je rastao te je vrhunac dosegnuo u 2016., kada je bilo čak 7036 razvoda. Nakon toga broj razvoda počeo se smanjivati te se u 2018. razvelo 6125 bračnih parova.

Dio statistike o razvodima, nije 50-tak bračnih parova iz Vukovara koji su upravo na Valentinovo proslavili zlatni pir. Uz ples i druženje otkrivali su tajne dugovječne ljubavi.

Ples ovoga bračnog para traje već punih šezdeset šest godina. Ivan je radio za Marijina oca i tako je sve počelo.

- Voljela sam crne, a dobila sam najbjeljeg. On je plav, ali je imao lijepu frizuru i ja ga tako održavam i dan danas, govori Marija Bertok, Vukovar (66 godina u braku).

Danas 92-godišnji Ivan kaže da nije bilo lako osvojiti njezinu ruku - bilo je tu još udvarača, a i on je imao drugu djevojku.

- U ono vrijeme imao sam djevojku, ali kada sam nju upoznao bilo je drugačije. Ja ju otpratim kući, vratim se kući i od onog dana je to tako bilo, sjeća se Ivan Bertok, Vukovar (66 godina u braku).

- On kaže meni-ostavi Janjiku i udaj se za mene, pa ne mogu mi već idemo, ali ja tebe gledam od prvog dana, priča gospođa Marija.

Uz zvuke evergreena, pedeset i tri bračna para s više od pedeset godina braka iza sebe, zajedno su se družila i zabavljala, a uputili su i poneki savjet mladima.

- Ja lupim šakom o stol i kažem - ja ću sad oprati suđe, a poslije ću usisati i bude sve u redu, šali se Viktor Leko (55 godina u braku).

- Ja okom on skokom, naglašava Slava Leko (55 godina u braku).

Ovakva dugovječnost i zajedništvo mogu poslužiti kao uzor i inspiracija svima koji tek trebaju stati pred oltar.