Hotel Zagorje - bili smo na pretpremijeri

Kiklopom nagrađen roman "Hotel Zagorje" Ivane Bodrožić priča je o njezinu odrastanju u 90-ima, nakon što je prognana iz rodnog Vukovara. Od večeras je i na kazališnim daskama. Naša ekipa bila je u Gavelli na pretpremijeri.

Redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić dugo su iščitavale "Hotel Zagorje" i cijeli opus Ivane Bodrožić te proučavale njezine intervjue, kolumne i javne istupe. Sav je taj materijal utkan u njihovu kazališnu adaptaciju. "Smatram da su autorice predstave uspjele sačuvati suštinu romana, predstava ima taj lijepi emocionalni ritam - od laganog i duhovitog prema teškom i mučnom, kaže Ivana Bodrožić.

Cijelu priču nose žene. Osim jednog sporednog muškog lika, na predstavi je angažiran isključivo ženski ansambl. Svako malo razbija se četvrti zid, u formi hibridnog stand-upa kojim izvođačice na sceni uspostavljaju sadašnji trenutak. U kombinaciji dokumentarnog i sasvim osobnog pristupa, suvremena perspektiva isprepleće se s devedesetima.

Tema rata je bliska onima koji se toga sjećaju, a predstava je rađena i za generaciju koja je rođena 90-ih. Dugo iščekivana kazališna adaptacija, desetljeće nakon objave romana, stavlja naglasak na ideju da je rad na traumi nužan za bolje sutra - individualno i kolektivno.