Počeo 194. Samoborski fašnik

Pod sloganom "Od bedaka do superjunaka" sinoć je počeo 194. Samoborski fašnik, najstarija pokladna manifestacija u Hrvatskoj, koja u dva vikenda i na pokladni utorak 25. veljače nudi cjelodnevne programe za velike i male maškare.

Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal, od aktualnih gradskih vladara preuzeli su ključeve grada.

Ovoga vikenda u prijepodnevnim događanjima sudjelovat će djeca, a u poslijepodnevnima odrasli. Na Dječjem fašniku danas, od 11 sati, nastupit će skupina djece iz vrtića, škola, zborova i klubova iz gradova diljem Hrvatske. To su dječji zborovi Limači, Zvončica, Medenjaci i Kikići te Slavuji i Slavujčeki, Akrobatski rock'n'roll Bistra, Dječji vrtić Loptica, Osnovna škola Jasenovac, Plesni klub Barbara, Dugoselske mažoretkinje i Mažoretkinje Unity S. Od 18 sati stižu gosti iz više hrvatskih i slovenskih gradova i drugih manjih mjesta - Ptuja, Kapele i Dobove, Kvitrovca, Domašinca i Štefanca, Novog Sela na Dravi, Makarske, Ključa Brdovečkog, Biograda na moru, Čakovca i Labina.

U nedjelju, 16. veljače, u centar dječjih "fašničkih spelancija" stiže velika povorka 18 dječjih skupina iz šest samoborskih vrtića - Grigor Vitez, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor. U 15.30 na fašničku scenu sa svojim alegorijskim kolima i scenskim nastupima stupit će predstavnici mjesnih odbora Domaslovec, Konšćica i Pavučnjak. 

Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su nagrade kroz predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice. Tu su i brojni drugi popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u gradskom središtu, igraonice, Urbana zona iza kina, luna park, dječje i kulinarske radionice i dr. Parkiranje je besplatno cijeli vikend.