KB Merkur na listi svjetskih centara izvrsnosti

Klinička bolnica Merkur može se pohvaliti sjajnim stručnjacima, odličnim rezultatima i vrhunskim zavodima. Jedan od njih je i Zavod za hematologiju koji se nalazi i na listi svjetskih centara izvrsnosti i koji uspješno liječi mijelodisplastični sindrom, kao i izvodi autolognu transplantaciju krvotvornih matičnih stanica.

Od prvog kontakta s pacijentom, preko dijagnostike do liječenja, i na kraju praćenja stanja pacijenta - pristup je to koji se smatra normom za bilo koji Referentni centar Ministarstva zdravstva. Ovu vrijednu titulu nosi i Zavod za hematologiju kliničke bolnice Merkur i to za dijagnostiku i liječenje mijelodisplastičnog sindroma, za što je uvršten i u listu svjetskih centara izvrsnosti MDS Foundation organizacije.

- To je grupa koja je jedna od najvećih na svjetskoj razini, gdje zapravo sudjeluju i najveći centri iz Europe i bilo kojeg drugog dijela svijeta, znači od Azije, Sjeverne, Južne Amerike, gdje smo mi zapravo na neki način ravnopravni partneri prepoznati kao naš centar, koji je prvi u samoj Republici Hrvatskoj, a onda i u ovom dijelu Europe, rekla je Inga Mandac Rogulj, spec. interne medicine, subspec. hematologije.

Velika je to čast, ali i odgovornost, ističe pročelnica Zavoda-profesorica Slobodanka Ostojić Kolonić, i ove im godine slijedi evaluacija njihova petogodišnjeg rada od uvrštenja u listu izvrsnosti. Za sve uspjehe Zavoda, tvrdi, zaslužan je prvenstveno multidisciplinarni timski rad.

- Mi ne bi bili prepoznati kao vrhunski hematolozi da nema našeg Zavoda za citologiju i citogenetiku. Tu se rade analize koštane srži, vrlo vješto uz lokalnu anesteziju, uz opću anesteziju ako treba. Rade se punkcije limfnih čvorova i analizira se leukogram, znači diferencijalna krvna slika, govori Ostojić Kolonić.

Hematološki zavod bolnice Merkur unazad nekoliko godina također je vodeći centar za autologne transplantacije krvotvornih matičnih stanica u Hrvatskoj, koji izvede 70 zahvata godišnje. Autologna transplantacija podrazumijeva liječenje korištenjem matičnih stanica samog bolesnika.

Na ovaj zavod dolaze pacijenti s bilo kakvim promjenama u krvnoj slici ili limfnim čvorovima, koje mogu ukazivati na moguću bolest krvotvornog sustava- malignu ili ne malignu.

Unatoč popularizaciji pametnih lijekova u liječenju hematoloških bolesnika, kod nekih je stanja kemoterapija u kombinaciji s pametnim lijekom najbolje rješenje, tvrdi pročelnica.

Iako se u većini slučajeva pokažu uspješnima, kod pojedinih pacijenata prokušane metode liječenja ipak zakažu. Upravo zato se na Zavodu za hematologiju bolnice Merkur promiče individualan pristup prema svakom bolesniku i temeljito praćenje njegovog stanja tijekom i nakon liječenja, a svaka dijagnoza sagledava se kao zaseban izazov, ali i nova prilika za učenje.